Naslovna Vijesti Hronika Krivične prijave zbog privrednog krminaliteta

Krivične prijave zbog privrednog krminaliteta

0

Iz Centra bezbjednosti Pljevlja saopšteno je da su tokom prošlog mjeseca u kontinuitetu nastavljene aktivnosti, na suzbijanju privrednog kriminaliteta. S tim u vezi otkriveno je deset krivičnih djela, od čega šest krivičnih djela Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja iz čl.415 KZ, 3 krivična djela Krijumčarenje iz čl.265 KZ kao i i 1 KD Nedozvoljena trgovina iz čl.284 KZ. Protiv 10 lica državnom tužilaštvu u Pljevljima podnešeno je 8 krivične prijave.

Službenici CB Pljevlja u koordinaciji sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta i Odsjeka za suzbijanje organizovanog kriminaliteta su protiv lica C.T, osnivača privrednog društva “Cupi” iz Pljevalja, V.N osnovača društva “Mina V” iz Pljevalja, B.B osnivača društva “B.B Bole”iz Pljevalja, K.M osnivača društva “Nataša M” iz Pljevalja, G.B osnivača društva “Gledović” iz Pljevalja  i B.D. osnivača društva “Baranin” iz Žabljaka, podnijeli 6 krivičnih prijava zbog počinjenih 6 krivičnih djela Navođenje na ovjeravanje nezakonitog sadržaja iz čl.415 KZ.

Oni su, kako se sumnja, ova krivična djela počinili na način što su u svojstvima osnivača i izvršnih direktora privrednih društava naveli  službenike Osnovnog suda u Pljevljima ili notara, da ovjere izjave u kojima je navedeno da su izmirene sve obaveze koje je su ta privredna društva imala prema povjeriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi, a zatim su takve izjavu sa neistinitim sadržajem upotrijebili prilikom podnošenja zahtjeva Poreskoj upravi za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije privrednih društava čiji su osnivači i izvršni direktori pri čemu je pričinjena ukupna šteta prema Budžetu Crne Gore u iznosu od 32.430,33 eura, saopšteno je iz Centra bezbjednosti.

Krajem juna policijski službenici CB Pljevlja podnijeli su ODT u Pljevljima krivičnu prijavu protiv lica: P.J  (1953) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo Nedozvoljena trgovina iz člana 284 stav 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore na način što je, nemajući ovlašćenje za trgovinu u svrhu dalje prodaje nabavila veću količinu akcizne robe cigareta marke »plavi Manchester« bez akcizne markice – 960 paklica čiji je promet ograničen sa namjerom stavljanja u promet na teritoriji opštine Pljevlja –Službenici CB Pljevlja, postupajući po naredbi Osnovnog suda u Pljevljima izvršili su pretres porodične kuće i pomoćnih objekata u ulici Gotovuška, koji su vlasništvo P.J iz Pljevalja, kojom prilikom je pronađena u kući veća količina akcizne robe cigareta marke »plavi Manchester« bez akcizne markice – 960 paklica. Pronađena roba je uz izdatu potvrdu privremeno oduzeta, navodi se između ostaliog u saopštenju CB Pljevlja