Naslovna Najnovije vijesti Anđela Đuković- Nezaposlenost mladih u Pljevljima najveći problem

Anđela Đuković- Nezaposlenost mladih u Pljevljima najveći problem

1

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Evidentno je da državna, a onda i lokalna vlast u Pljevljima ništa ne preduzima na pronalaženju  i  privlačenju investitora koji  bi koristeci resurse naše opštinevpokrenulivproizvodnju i otvorili nova radna mjesta, ne bi li se bar donekle zaustavio masovan odlazak naših sugrađana, posebno mladih ljudi.

Svjedoci smo da vladajuća garnitura već decenijama brutalno obmanjuje Pljevljake obećavajući projekte drugog bloka Termoelektrane, cementare, pokretanja drvoprerade, kao i projekte koji se tiču razvoja poljoprivrede,razvoja malih  i  srednjih preduzeća,bolje   saobraćajne povezanosti grada, od kojih nije bilo ništa. Vidimo da se od drugog bloka termoelektrane odustalo, iako je to bila glavna priča vlasti u susret poslednjim parlamentarnim izborima i to ne samo u Pljevljima, već i na državnom nivou. Vidimo da cementaru više niko i ne pominje iz redova vlasti i pored činjenice da je postojeći cementni laporac u Pljevljimadragocjen resurs koji bi u svakoj uređenoj državi morao biti iskorišćen za privredno oživljavanje ovog grada i otvaranje na stotine radnih mjesta, ali ne i u ovoj i ovakvoj privatnoj državi kakva je danas nažalost Crna Gora. O stanju u sektoru drvoprerade dovoljno je rečeno. Vektra Jakić je najslikovitiji primjer štetočinskog i nakaradnog upravljanja resursima od strane ove vlasti. Riječ je o  takozvanoj investiciji od koje su Pljevlja imala samo štetu, a praktično nikakvu korist dok šume propadaju i bivaju zarobljen resurs, umjesto da budu iskorišćene za otvaranje na stotine novih radnihm jesta.Od obećanog garantnog fonda za pomoć poljoprivrednicima i preduzetnicima prilikom podizanja kredita takođe nema ništa. I dalje smo nažalost saobraćajno slijepo crijevo  što za sve ove decenije aktuelna vlast nije ni pokušala da  promijeni,uprkos bogatstvu koje je iz ove sredine uzimano za razvoj drugih sredina.

U pogledu činjenice da je toliko putaobećana i realizacija infrastrukturnih projekata kao što su toplifikacija, sanacija lokalnih puteva, sistem za prečišćavanje vode za piće,uvjerili smo  se da je sve to jedna velika farsa i jeftina manipulacija vladajućih struktura. Kada svemu dodamo ekološkukatastrofu u  Ćehotini i Vezišnici i ispuštanje otrovnih materija koje se dešavalo ne samo ovom prilikom, već na desetine puta, a da niko u vrhu vlasti i u vrhu EPCG nije odgovarao, što bi bilo nezamislivo u bilo kojoj uređenoj evropskoj državi, jasno je u kakvom ambijentu živimo.

Svima je poznato da ovaj grad i dalje ima mnogo privrednih potencijala koji se ne koriste, ali je takođe jasno da ova lokalna vlast nema ideju nakoji način bi ih iskoristila, jer se zasve pita državna vlast.Državnoj vlasti  je, posvemu sudeći, u interesu da u ovom gradu postoji visok procenat nezaposlenih ljudi kojiteško žive,jer je sa nezaposlenima i osiromašenima lakše manipulisati pred izbore, što je zastrašujuća činjenica. Pokušavajući da sve rečeno prikrije  iza maskira, lokalna vlast se bavi projektima poput renoviranja fontane, trotoara i glavne ulice što svakako neće zadržati mlade ljude u ovom gradu.Njima je iznad svega potreban održiv i dobro plaćen posao koga nema sa ovom vlašću.

Vladajuća garnitura je dovela do toga da vrijeme ne radi zaPljevlja,zbog čega je potrebno da se što hitnije riješava problem nezaposlenosti mladih. U suprotnom će oni, nažalost, u još većem procentu napuštati ovu sredinu. Uslov svih uslova i ključno rješenje za opstanak i privredni oporavak ove sredine jeste pad vlasti, a za to je potrebno da Pljevljaci masovno otkažu poslušnost i pruže snažan otpor zbog sebe i generacija koje dolaze. Ne upravljajući se, pri tom, prolaznim trenutnim interesom,već potrebom da sačuvamo ovaj grad od potpunog propadanja i gašenja.

Anđela Đuković, član GO Demokratske narodne partije i odbornik u SO Pljevlja

1 KOMENTAR

  1. Ma odakle nezaposlenost, to je dezinformacija. Svi smo zaposleni i radimo…neko za 200 eura, neko za 300 eura, a najvise ih ima zaposlenih na birou-idu jednom u mjesec dana na posao.

Comments are closed.