Naslovna Vijesti Društvo Održan okrugli sto -Stavovi o kockanju i zastupljenost kockanja među mladima

Održan okrugli sto -Stavovi o kockanju i zastupljenost kockanja među mladima

0

U Gimnaziji “Tanasije Pejatović”  predstavljeni  rezultati  istraživanja na temu  “Stavovi o kockanju i zastupljenost kockanja među mladima “

U saradnji sa Savjetovalištem “Entera –Poddgorica” koje radi  u sklopu Asocijacije za demokratski prosperitet ZID  ,  u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“  u Pljevljima i SMŠ „17.septembar “ na Žabljaku  sprovedeno je istraživanje o  stavovima o kockanju i zastupljenosti kockanja među mladima.Ovo istraživanje je realizovano u okviru projekta „Kockanje-patološka potreba  savremenog čovjeka“ . Projekat je  pokrenut od strane Volonterskog kluba i Učeničkog parlamenta Gimnazije „Tanasije Pejatović“  čiji je inicijator i organizator bila profesorica Adisa Malagić.Veliku podršku i tehničku pomoć pri realizaciji ovog  projekta  pružila je profesorica informatike Ljiljana Ranevski , dok je u sprovođenju istraživanja pored volontera aktivno učešće uzela i pedagoškinja škole Ivana Vukašinović.Projekat je realizovan u periodu od 10.februara do 10.juna 2019.godine.

Tim povodom , 11.juna 2019.godine u svečanoj sali Gimnazije organizovan je okrugli sto na istoimenu temu.Okrugli sto se sastojao iz dva dijela.U prvom dijelu bilo je riječi o pojmu kockanja , vrstama i tipovima kockanja, uzrocima, posljedicama, prevenciji i samom tretmanu.U drugom  dijelu prikazani su rezultati do kojih se došlo u toku istraživanja.

Osnovni metodološki postupak koji je korišćen u ovom istraživanju jeste anketni upitnik ,zatvorenog tipa pitanja zasnovan na principu slučajnog uzorka.Upitnik se sastojao od 30 pitanja.

U istraživanju  je učestvovalo  170 učenika iz Gimnazije „Tanasije Pejatović“ i 47 učenika iz SMŠ „17.septembar “sa Žabljaka , ujednačeni po polu iz svih odjeljenja na niou obje škole.Rezultati istraživanja pokazuju da je kockanje kod mladih rasprostranjeno jer je više od polovine učenika izjavilo da su bar nekad igrali neku od igara na sreću iako zakon zabranjuje kockanje maloljetnicima.Ono što je zanimljivo jeste da popriličan broj učenika nije siguran da je igranje igara na sreću kockanje što znači da nijesu dovoljno informisani   što naravno otvara prostor za dodatnu edukaciju  mladih o ovoj  temi.Takodje, ovo se može povezati sa činjenicom da većina ljudi  u našoj sredini smatra  da tombola , kartanje, spotsko klađenje nije kockanje.

-Većina učenika smatra da su igre na sreću mnogo zastupljene u našoj zemlji, a presudan uticaj na rasprostranjenost igara na sreću imaju društvo (vršnjaci). Što je donekle i razumljivo jer se  nalaze u životnoj dobi kada vršnjaci imaju veliki uticaj na njih, zatim slijedi  loša ekonomska situacija i dostupnost velikog  broja mjesta za igranje. Od igara na sreću najviše igraju tombolu i sportsku kladionicu.Takodje,razlog zbog čega ljudi kockaju  navode  zaradu, zatim zabavu  ali i zavisnost. Ovim istraživanjem željeli smo da  skrenemo pažnju javnosti na nehemijske oblike zavisnosti o kojima se nažalost u Pljevljima i na Žabljaku veoma malo govori, kazala je u razgovoru za Pvportal, Adisa Malagić, profesorica sociologije u Gimnaziji „Tanasije pejatović“

U toku diskusije učenici i profesori su se usaglasili da je potrebno više edukatvnih radionica za učenike  i roditelje, predavanja,panel diskusija o ovoj nažalost sve izraženijoj patoškoj pojavi koja se kao virus širi naročito među mladima. Takodje, trebalo bi više raditi na prevenciji  odnosno ponuditi veći broj edukatvnih sadržaja i aktivnosti koje će mladom čovjeku pružiti  mogućnost da na kvalitetan način provodi svoje slobodno vrijeme i na taj način se kulturno i duhovno uzdiže suprostajući se bilo kojem obliku devijantnog ponašanja.

Moderator okruglog stola bio je  Pavle Džuverović , predsjednik Učeničkog parlamenta naše .Govornici na okruglom stolu bili su :Adisa Malagić, profesorica sociologije (Gimnazija „Tanasije Pejatović“,Pljevlja) i Tamara Tanjević ,profesorica psihologije (SMŠ „17.septembar“Žabljak).

Booking.com

Rezultate istraživanja u pljevaljskoj gimnaziji predstavile su učenice II razreda Sara Gardović i Anđela Đurović dok su iz žabljačke srednje škole rezultate predstavile učenice Milica Krstajić i Tamara Popović.Zidni pano  na temu “Odlučno reci kocki NE-danas , jer sjutra može biti kasno” uradila je učenica prvog razreda Nejra Polovina.

Učesnici okruglog  stola bili su učenici I-2 , I-3 , II-4 ,III-1 odjeljenja naše škole ,profesorice Ljiljana Ranevski , Ivana Vukašinović, Snežana Vuković   kao i predstavnici Učeničkog parlamenta Srednje stručne škole iz Pljevalja i SMŠ „17.septembar “sa Žabljaka. Učesnicima projekta uprava škole uručila je zahvalnice.

 Danko Gospić učesnik projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore