Naslovna Kultura Uručene književne nagrade Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“

Uručene književne nagrade Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“

0

Na svečanosti koju je sinoć , 8. juna 2017. godine, upriličila Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ u sali Skupštine opštine Pljevlja, uručene su književne nagrade „Svitanje“ ovogodišnjim dobitnicima.
Žiri kojem je predsjedavao Milorad Joknić sa članovima Nevenom Borović, Bojanom Radanović, Draganom Paldrmićem, Marijom Knežević, među četrdesetak prispjelih radova dodijelio je po dvije ravnopravne nagrade za kratke prozne radove u dvije uzrasne kategorije.

svitanje
U kategoriji mlađih autora nagrade su dobili Sofija Milić za priču „Čiste ruke“ i Jana Drobnjak za priču „Poruka ptića“, dok su za kategoriju stariji uzrast nagrade dobili Sofija Dakić za „Sat među slikama oslikava svitanja“ i Milan Bajčeta za priču „Ne dam te“.

svitanje 2
Nagrade je uručila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta, koja je ovom prilikom istakla značaj koji za Biblioteku ali i mlade stvaraoce ima ovaj književni konkurs.
Veče su svojim nastupom obilježili i polaznici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Dunja Sokić, Emilija Marić, Ana Sokić, Elena Vemić i Jovan Zečević, koji su na gitari, klaviru i harmonici izveli nekoliko kraćih muzičkih komada.

svitanje 3
Moderator večeri, bibliotekarka Marija Knežević istakla je da je „nagrađivanje najboljih proznih radova čiji su autori mladi pljevaljski pisci postalo značajan segment djelatnosti Biblioteke, ali i jedan lijep običaj da se ovim povodom okupljamo i budemo podrška i podsticaj za njihov budući rad. Oni su naša budućnost, ali budućnost koja ima svoj korijen u prošlosti, u onima koji su stvaralački obilježili svoje vrijeme – Stevanu Samardžiću, Bogomiru Aćimoviću Dalmi i Milki Bajić Poderegin.“