Naslovna Vijesti Društvo Etno kuća “RUŽA”

Etno kuća “RUŽA”

0

Ismeta Džakić Pljevljanka, veliki zljubljenik pljevljskog kraja i etničke kulture Pljevalja, dio svoje kuće u Glasaničkoj ulici pretvorila je u etno muzej.

U muzeju je izloženo preko 200 različitih predmeta i eksponata: posuđe za jelo i piće pravljeno od bakra, zemljano posuđe, sehare, fenjeri, knjige, unikatni ručni radovi, ćilimi, nošnja i mnoge vrijednosti koje su generacije Pljevljaka prije nas koristili.

„Pokušavam da uredim ovaj prostor kako  bi bio dostupan mojim sugrađanima, a i turistima. Imala sam dobru posjećenost za vrijeme Svjetskog dana muzeja, bilo je turista iz Dijaspore: Švajcarske, Njemačke, Holandije iz Ljubljane, Sarajeva, Beograda i još mnogo drugih gradova bivše Jugoslavije. Posjećenost škola bila je solidna, bila su dva razreda iz gimnazije „Tanasije Pejatović“, oduševilo me znanje i mladalačka mudros tradicije pljevaljske etno kulture. Sugrađani i sugrađenke Pljevalja dolazili su da bi se podsjetili koliku su vrijednost i znamenje imala nekad Pljevlja“, rekla je Ismeta Džakić.

Etno kuca ruza 6

Etno kuca ruza 4

Ismeta je kao posebno izdvojila i Pljevaljsku kuhinju, izdvojila je ružinu baklavu, kao i sok od ruže, liker i mnoga druga pića i jela koja se mogu probati samo u Pljevljima.

ismeta dzakic

Povodom predstojećih MOSI Ismeta Džakić je pozvala sve sugrađane da posjete etno kuću, a nada se i velikom broju turista.

„Etno kuća „Ruža“ će biti otvorena za posjetioce tokom mjeseca jula od 10:00 do 22:00 časa  i posluživaće se autohtoni proizvodi koje ću ja pripremiti od Pljevaljske ruže, a to su liker, sok i slatko“, rekla je Ismeta Džakić.

Autorka, Slađana Gorgievska, učesnica projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.