Naslovna Vijesti Društvo “ZNAČAJ I ULOGA PLANINARSTA U TURISTIČOJ PONUDI CRNE GORE I PLJEVALJA”

“ZNAČAJ I ULOGA PLANINARSTA U TURISTIČOJ PONUDI CRNE GORE I PLJEVALJA”

0

Tribina kojom će se unaprijediti   informisanost građana i posjetilaca o turističkim potencijalima  opštine Pljevlja

Dana 30.januara 2020.godine,  u Obrazovnom centru “ Marjanović “ u Pljevljima , održana je tribina “Značaj i uloga planinarstva u turističkoj ponudi Crne Gore i Pljevalja”. Tribinu je otvorila g-đa Sanja Đondović, predstavnica  ReLOaD-a . Na tribini su govorili Dragan Bulatović, predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore i predstavnici NVU “Mladost”  koji su i organizatori tribine.  Moderator tribine bila je profesorica  Adisa Malagić.

Tribina je jedna od aktivnosti  koju realizuje NVO “Mladost “ je u okviru projekta “Stazama zdravlja i odmora do dinarske ljepotice Ljubišnje “.Projekat je finansiran  iz Regionalnog programa lokalne demokratije (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU) a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama  Pljevlja ,Tivat, Kotor, Nikšić i Podgorica.

Cilj tribine  jeste upoznati širu javnost  sa pojmom planinarstva , njegovom ulogom u razvoju turizma na području opštine Pljevlja i Crne Gore , planinarskim disciplinama , vještinama i zadovoljstvom i rizicima koje ono sa sobom nosi.  Takođe, u okviru tribine biće riječi o rekreativnom planinarenju,  opremi za planinarenje  i potencijalnim opasnostima u planinama. NVU”Mladost” : “Po prvi put je markirana planinarska staza duž još uvijek neistraženog kanjona rijeke  Drage, koji poslije kanjona Nevidio zaslužuje posebnu pažnju i posjetu zbog svoje atraktivnosti.Nova markirana planinarska staza i korisne informacije sa održane tribine omogućiće građaninama, turistima i posjetiocima praktično korišćenje planinarskih staza koje pripadaju Nacionalnoj mreži planinarskih staza odnosno dobiće nove sadržaje o uslovima , načinu i postupku korišćenja planinarskih staza.U narednom periodu biće organizovana i edukativna tribina o značaju uključivanja seoskog stanovništva u turističku privredu.Takođe , biće izdat i štampani material o markiranim planinarskim stazama  na Ljubišnji , karta sa svim biciklističkim stazama  u opštini Pljevlja (294 km dužine) i brošura o ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima naše opštine ( hoteli, kampovi , etno sela. Materijal će prvenstveno biti ustupljen TO Pljevlja.

Takođe , NVO “Mladost “ će u narednom periodu uputiti inicijativu Skupštini opštine Pljevlja za  izradu lokalnog akcionog plana za razvoj planinarskog i biciklističkog turizma na nivou opštine Pljevlja sa posebnim osvrtom na inicijativu građana/ki  za proglašenje i podnošenje građanske inicijative da se Ljubišnja proglasi  za regionalni park prirode, što je planirano u okviru Prostornog plana Crne Gore do 2020. (C2.9.2-1) kao i po prostornom planu opštine Pljevlja.

To bi značilo da planina Ljubišnja dobije nove turističke sadržaje (ski liftove , žičare, vidikovci…).