Naslovna Vijesti Društvo Osnovati stambeni fond za mlade bračne parove

Osnovati stambeni fond za mlade bračne parove

0

Trenutna loša socioekonomska situacija u državi najviše pogađa mlade, pogotovo mlade bračne parove, pa ne čudi podatak da 70 odsto mladih razmišlja o odlasku iz zemlje, kazao je predsjednik Foruma mladih URE Milan Đaković.

„URA se zalaže za osnivanje državnog fonda, koji bi gradio stanove, i nudio ih mladim bračnim parovima, po cijenama nižim od tržišnih, sa rokom otplate od 20 do 30 godina. Time bi osigurali ostanak mladih, i pozitivno uticali na prirodni priraštaj“, dodaje on.

Đaković ističe da su nove generacije ostavljene na cjedilu, kada je riječ o rješavanju njihovog stambenog pitanja i da mladi vrlo kasno dobiju mogućnost da imaju svoj krov nad glavom, a prije toga čak je i posao je misaona imenica.

„Proteklih 30 godina obilježila je sve manja briga države za stambeno zbrinjavanje građana, pad kupovne moći, a rast nezaposlenosti i cijene kvadratnog metra stambenih jedinica“, kaže on.

Ukazuje i da „ukoliko mlade želimo da zadržimo u državi, da rade i stvaraju porodicu ovdje, moramo im ponuditi adekvatne uslove“.

Zaključuje da nadležne institucije moraju pronalaziti održiva rješenja kako bi se položaj mladih u Crnoj Gori znatno unaprijedio i njihov život bio znatno kvalitetniji.