Naslovna Vijesti Društvo Marković: Zagađivači u Pljevljima plaćaće ekološku naknadu

Marković: Zagađivači u Pljevljima plaćaće ekološku naknadu

1

“Vlada je dala saglasnost na predlog odluke opštine Pljevlja kojom će se na pravedan način od najvećih zagađivača u opštinski budžet svake godine slivati od 2,5 do tri miliona eura namjenskih sredstva”, rekao je Marković

Vlada je dala saglasnost na predlog odluke opštine Pljevlja o uvođenju ekološke naknade od zagađivača, čime će se u budžet te opštine slivati od 2,5 do tri miliona eura godišnje, kazao je premijer Duško Marković.

On je, nakon sjednice Vlade koja je održana u Pljevljima, rekao da će zagađivači plaćati naknadu i čuvati okolinu, poštujući savremene standarde zaštite životne sredine.

“Vlada je dala saglasnost na predlog odluke opštine Pljevlja kojom će se na pravedan način od najvećih zagađivača u opštinski budžet svake godine slivati od 2,5 do tri miliona eura namjenskih sredstva”, rekao je Marković.

Vlada je, kako je naveo, usvojila Predlog zakona o zaštiti od negativnih utcaja klimatskih promjena, koji je posebno važan za Pljevlja i druge industrijske centre.

“Prošla su vremena industrijalizacije na štetu životne sredine. Savremena tehnološka rješenja omogućavaju razvoj uz zaštitu i očuvanje prirode. Uvodimo mehanizam ograničavanja emisije gasova sa efektom staklene bašte u skladu sa najboljom evropskom praksom”, naveo je Marković.

On je istakao da Vlada to ne radi zbog pristupnih pregovora, već zbog građana.

Marković je kazao da su otvorene ponude za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, u koju će biti uloženo 54 miliona eura.

“U toku je sanacija dvije ekološke crne tačke, deponije pepela i šljake Maljevac, radovi su već u toku i koštaće 3,2 miliona eura, jalovišta rudnika Šuplja stijena. Odabran je izvođač radova vrijednih 7,8 miliona eura”, precizirao je Marković.

On je dodao da Vlada danas šalje jasnu poruku da je njeno opredjeljenje održiv razvoj koji podrazumijeva odgovoran odnos prema životnoj sredini.

Prema njegovim riječima, građani Pljevalja nemaju kavlitet života srazmjeran resursima kojima taj grad raspolaže.

Vlada je, dodao je Marković, na današnjoj sjednici razmotrila informaciju Ministarstva zdravlja u vezi sa otežanim funkcionisanjem bolnice u Pljevljima, zbog neadekvatnih prostornih kapaciteta.

Kako je naveo, Vlada je zadužila ministarstva zdravlja, finansija i Upravu javnih radoca da u najkraćem roku pronađu model radi početka gradnje nove bolnice u Pljevljima.

Izvor:Vijesti.me

1 KOMENTAR

Comments are closed.