Naslovna Vijesti Društvo Transport balvana uništio drumove

Transport balvana uništio drumove

0

Na području opštine Pljevlja brojni su seoski putevi koji su do te mjere devastirani i uništeni da se njima više teško može proći i terenskim vozilima. Puteve, kažu mještani, posebno one koji su prekriveni asfaltom, najčešće uništavaju kamioni kojima se transportuje drvo. Situacija je najteža na onim područjima opštine gdje najviše ima smrčeve građe, a to su sela u podnožju Ljubišnje, Meljak, Pliješevina, ali i selo Poblaće u podnožju planine Kovač.

– Situacija na terenu je veoma loša i tu ne treba mnogo pričati jer uništeni i izlomljeni asfalt sve govori. Oni koji transportuju balvane iz naših šuma gledaju kako će da izvrše što veći utovar, a ne vode računa o tome hoće li i u kojoj mjeri uništiti seoski put – kaže predsjednik MZ Vrulja Milko Živković.

On navodi da je na terenu ove MZ situacija bolja nego proljetos jer je preduzeće Lokalni putevi izvršilo sanaciju brojnih oštećenja, ali je stanje ipak daleko od dobrog.

– Preduzeće Lokalni putevi izvršilo je saniranje brojnih oštećenja i sada je nešto bolja situacija na terenu. Naravno, nijesu stigli da reaguju na području čitave opštine, pa su mnogi seoski putevi i dalje u katastrofalnom stanju. Neophodno je ograničiti transport seoskim putevima i Komunalna policija mora vršiti detaljniju kontrolu da li se to poštuje. I dosad je bilo mnogo priče o kontroli transporta balvana ali u većini slučajeva sve je ostalo na priči – tvrdi Živković i poručuje da je uzaludno vršiti sanaciju i asfaltiranje seoskih puteva ako oni neće biti čuvani i održavani.

– Uzaludno se troši opštinski novac, a seosko stanovništvo nema nikakve koristi – kaže Živković.

Predstavnici mjesnih zajednica Bobova i Kosanica tvrde da opštinska uprava nije ništa uradila na sanaciji oštećenja na makadamskim putevima, a žitelji Poblaća, Meljaka, Pliješevine, kao i sela iz mjesnih zajednica Kruševo i Kakmuže žale se da su na njihovom području propali i putevi koji su u skorije vrijeme asfaltirani.

U lokalnoj upravi navode da postoji odluka o ograničenju tereta koji se transportuje lokalnim putevima, jer je upravo želja lokalne uprave da se putevi zaštite. Pitanje je ipak u kojoj se mjeri ta odluka poštuje.

Izvor Dan