Naslovna Najnovije vijesti Konzumiranje duvanskih proizvoda štetno za zdravlje mladih

Konzumiranje duvanskih proizvoda štetno za zdravlje mladih

0

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) povodom početka nove školske 2019 / 20. godine obišli su JU Gimnazija „Tanasije Pejatović” u Pljevljima.

Posjete ove prirode spadaju u našu stalnu aktivnost u borbi protiv konzumiranja duvanskih proizvoda u okviru koje posjećujumo osnovne i srednje škole po našoj državi. Tako je posjeta iskorištena da se sa učenicima, direktorom Draganom Zukovićem, nastavnim i školskim osobljem razgovara o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu. Prilikom predavanja u svečanoj sali gimnazije za sve učenike četvrtog razreda skupa sa direktorom i njihovim profesorima, koje je održao sekretar CDPR-a Domagoj Žarković, predočeno je koliko štetno i nepovoljno pušenje utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti. Istovremeno im je predstavljen i novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je stupio na snagu 14. avgusta tekuće godine i zamijenio prvi koji je donesen još prije petnaest godina, tj davne 2004. godine – rekli su nam iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka

Ovakve posjete su način na koji ljudi iz CDPR-a uvijek koriste da obiđe vaspitnoobrazovne ustanove i ukažeu na svu štetnost konzumiranja duvanskih proizvoda na zdravlje mladih.

Pušenje i sve njegove negativne posljedice prvenstveno utiču na razvoj raznih vrsta kancera, kao i oboljenja srca i krvnih sudova, što svi dobro znaju, ali ne poštuju. Stoga apelujemo na sve, pogotovo djecu školskog uzrasta, da ne počinju nikada pušiti, a ukoliko su već pušači da ostave pušenje ili bar pokušaju da se odviknu od konzumiranja duvanskih proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je svakako ZDRAVLJE.