Naslovna Vijesti Društvo Realizovano samo 25 odsto od budžetskog plana

Realizovano samo 25 odsto od budžetskog plana

0

Do 1. juna u budžet Opštine Pljevlja slilo se četiri miliona i 109 hiljada eura, odnosno oko 700 hiljada manje nego u prošloj godini za isto vrijeme. Na taj način u prvih pet mjeseci budžet je realizovan u iznosu od oko 25 odsto jer ovogodišnji plan budžeta 16 miliona i 450 hiljada eura.

-Dosada se u lokalni budžet slilo 4 miliona i 109 hiljada eura, a za isto vrijeme prošle godine lokalni budžet je prihodovao 4 miliona i 800 hiljada eura- saopšteno je „Danu” u lokalnoj upravi uz pojašnjenje da je prošle godine značajan priliv bio iz kredita koji je bio namijenjen za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

U pljevaljskoj lokalnoj upravi tvrde, da je po osnovu poreza na lična primanja značajno uvećan priliv novčanih sredstava što se desilo usled zakonskih promjena. Opština od ovih poreza dobija 50 odsto sredstava, dok je prošle godine dobijala svega 12 odsto novca.

-Po osnovu poreza na lična primanja opštinska uprava je naplatila milion i 240 hiljada eura – tvrde u lokalnoj upravi uz pojašnjenje da ovogodišnje punjenje budžeta zavisi od naplate koncesionih naknada na rude metala, uglja, kamena i šume.

U koliko situacija bude kao prošle godine, kada je od planiranih višemilionskih prihoda od koncesija naplaćeno svega milion i 600 hiljada eura, ili 45 odsto, ostvarenje budžeta ići će jako teško.

-Tokom prošle godine po osnovu koncesija na ugalj, na rudu olova i cinka, kao i na eksploataciju kamena ukupno je naplaćeno oko milion eura. Po osnovu koncesija na šume naplaćeno je 647 hiljada i 882 eura. Koncesije na šume su naplaćivane samo od manjih koncesionara- saopštavaju iz lokalne uprave uz pojašnjenje da je bio plan da se samo od koncesija na šume naplati dva i po miliona eura.

Kada su u pitanju koncesije pljevaljska lokalna uprava, kao i sve druge opštine u Crnoj Gori, nemaju uvid u naplatu koncesija, već im Ministarstvo finasija od naplaćenih koncesija proslijeđuje sedamdeset odsto novca. U takvim okolnostima u lokalnoj upravi nije moguće dobiti podatke koliko je prošle godine iskopano tona uglja, koliko rude olova i cinka, kao i koliko je iskopano kamena. Isto tako nije moguće doznati ni koliko je posječeno kubika drvne mase. U opštinskoj upravi samo raspolažu podacima koliko su dobili novca, odnosno koliko im je Ministarstvo finasija proslijedilo na ime koncesija.

Kada su u pitanju sveukupni prihodi u ovoj godini, u lokalnoj upravi objašnjavaju da je manje novca, ali da su ovogodišnji prihodi redovni i da nema, kao prošle gopdine, sredstava iz kreditnog zaduženja.

Booking.com

Od koncesije na kamen naplaćeno 8.000 eura

U lokalnoj upravi za „Dan” su saopštili da je u prošloj godini izuzetno malo novca došlo od koncesija na kamen, jer je naplaćeno svega osam hiljada i 770 eura. Prema budžetskom planu od Rudnika olova i cinka „Šuplje stijene” po osnovu koncesije trebalo je da se prihoduje oko 220 hiljada eura, a naplaćen je prihod u iznosu od 262 hiljade i 278 eura. U opštinskoj upravi vjeruju da je Rudnik Šuplja stijena ostvario veću proizvodnju u odnosu na prethodnu godinu, pa je platio i oko 40 hiljada više koncesije. Od eksploatacije uglja prihodovana je 723 hiljade i 81 euro.

Izvor:Dan

 Danko Gospić učesnik projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore