Naslovna Vijesti Biznis Luka Jovanović tvrdi- Emisija produkata sagorijevanja uglja i hemijskih procesa u proizvodnji...

Luka Jovanović tvrdi- Emisija produkata sagorijevanja uglja i hemijskih procesa u proizvodnji struje spustiće se i ispod dozvoljenih granica

0

Izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline (FC) proizvodnja Luka Jovanović kazao je da je pogonska spremnost i pouzdanost energetskih objekata u sastavu Elektroprivrede (EPCG) tradicionalno na visokom nivou, pa sa tog aspekta ne treba brinuti o ispunjenju proizvodnih planova.

Istakao je da je početkom aprila Termoelektrana (TE) Pljevlja ušla u redovni godišnji remont, kao i da se 15-ak dana kasnije pridružila i hidroelektrana (HE) Piva, gdje je počeo kapitalni remont drugog agregata i druga faza modernizacije, što će potrajati sve do sredine decembra.

– Trenutno su nam na raspolaganju svi agregati u HE Perućica i dva agregata u HE Piva, što je u okviru godišnje dinamike, odnosno planirane pogonske spremnosti postrojenja – prenijela je juče agencija Mina biznis da je Jovanović rekao za list „Elektroprivreda“. Govoreći o ekološkoj rekonstrukciji postojećeg bloka TE Pljevlja, kazao je da će se time stvoriti svi uslovi za očuvanje i nesmetan nastavak rada termoenergetskog sistema EPCG, uz puno poštovanje i najstrožih ekoloških zahtjeva propisanih domaćom i evropskim direktivama o emisijama iz termo Jovanović je podsjetio da je početkom aprila TE „Pljevlja“ ušla u redovni godišnji remont, kao i da se petnaestak dana kasnije pridužila i HE „Piva“, gdje je počeo kapitalni remont drugog agregata i druga faza modernizacije, što će potrajati sve do sredine decembra.

– Trenutno na raspolaganju su nam svi agregati u HE „Perućica“ i dva agregata u HE „Piva“, što je u okviru godišnje dinamike, odnosno planirane pogonske spremnosti postrojenja, istakao je Jovanović sa kojim smo razgovarali i o realiazaciji strateški važnih projekata, ne samo za našu kompaniju, nego i za energetski sektor Crne Gore u cjelini. Ekološkom rekonstrukcijom postojećeg bloka TE „Pljevlja“ stvoriće se svi uslovi za očuvanje i nesmetan nastavak rada termoenergetskog sistema EPCG uz puno poštovanje i najstrožijih ekoloških zahtjeva propisanih domaćom i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj, s obzirom na to da će se svi nivoi emisija produkata sagorijevanja uglja i hemijskih procesa u proizvodnji spustiti i ispod dozvoljenih granica. Istovremeno, produžiće se radni vijek termoelektrane za još najmanje 15 do 20 godina uz standardna i tekuća ulaganja, a sa dodatnim investiranjem u revitalizaciju i zamjenu opreme proizvodni vijek elektrane moguće je dodatno produžavati. Takav zaključak može se izvesti na osnovu do sada odrađenog broja radnih sati (oko 200.000 h) i uloženoga u revitalizaciju opreme i podizanje snage termoelektrane sa instalisanih 210 MW na današnjih 225 MW, kao i ispitnih kontrola stanja materijala. Važan preduslov za ekološku rekonstrukciju je i projekat rekultivacije postojeće deponije na Maljevcu.

On je istakao da ‘e EPCG će ukupno uložiti oko 20 miliona eura u projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije „Maljevac“.

Booking.com

-Tokom protekle 2018. godine za potrebe projekta ukupno smo utrošili oko 8.8 miliona eura. Deponiju ćemo rekultivisati po fazama. U ovoj godini će u okviru realizacije Ugovora o korišćenju sredstava za realizaciju projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ za remedijaciju lokacije Pljevlja, koji smo potpisali sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, početi radove na rekultivaciji kasete II na deponiji „Maljevac“. Sredstva u iznosu od četiri miliona eura obezbijedili smo iz kredita Svjetske banke. Rekultivacija kasete I slijedi u periodu 2020 – 2021.godina, dok će se konačno sa rekultivacijom kasete III početi tokom 2023. godine. U HE „Perućica“, nakon uspj na ugalj, s obzirom na to da će se svi nivoi emisija produkata sagorijevanja uglja i hemijskih procesa u proizvodnji spustiti i ispod dozvoljenih granica.