Naslovna Vijesti Biznis Drugi blok TE Pljevlja više niko ne pominje: EPCG ulazi u petogodišnji...

Drugi blok TE Pljevlja više niko ne pominje: EPCG ulazi u petogodišnji investicioni ciklus vrijedan 170 miliona eura

0

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je ušla u petogodišnji investicioni ciklus vrijedan više od 170 miliona eura.


Izvršni direktor kompanije, Igor Noveljić kazao je za Javni servis da ta ulaganja predstavljaju sigurnu budućnost, kako za kompaniju, tako i za razvoj energetskog sektora.
Noveljić je rekao da je, osim modernizacije postojećih objekata, cilj da se izgrade novi izvori električne energije iz obnovljivih resursa.
On, međutim, nije naveo projekat gradnje drugog bloka TE Pljevlja, koji je godinama najavljivan kao prioritetan i koji je bio jedan od najvećih “kamena spoticanja” sa italijanskom kompanijom A2A.

Ovom projektu se otvoreno protivio nevladin sektor, ali i Evropska unija koja sve svoje članice ali i zemlje kandidate za članstvo, odvraća od ulaganja u energiju iz uglja, iz ekoloških razloga.
Noveljić je, govoreći o TE Pljevlja, kazao da je predviđena ekološka rekonstrukcija bloka 1, koja će koštati više od 60 miliona eura. Time će se, kako je rekao, povećati snaga termoelektrane sa 220 na 300 megavati (MW).

U završnoj fazi, prema njegovim riječima, je i priprema cjelokupne dokumentacije za izradu solarne elektrane kod Ulcinja.
“Imamo već potpisan ugovor sa državom i Vladom, zajedno sa finskom državnom kompanijom Fortum da radimo solarnu elektranu, instalisane snage nekih 250 MW, kod Ulcinja na lokaliteta Briska gora. Radi se o investicionih 200 miliona eura, značajne proizvodnja oko 450 gigavat sati (GWh) godišnje”, kazao je Noveljić.

U okviru druge faze projekta rekonstrukcije i modernizacije Hidroelektrane Perućica unaprijediće se tehničke karakteristike na tri agregata.

Noveljić je kazao da su u završnim pregovorima sa KFW bankom u cilju obezbjeđivanja novog kreditnog aranžmana i da se radi na projektu ugradnje osmog agregata čija je vrijednost oko 23 miliona eura.

“I pored toga radićemo i vjetroelektranu na Krnovu, znači druga faza te elektrane koja je oko instalisane snage 50 MW, projekat je veličine oko 60 miliona eura i on će takođe biti urađen u nekom periodu od naredne četiri godine”, kazao je Noveljić.
On je naveo da se projekat gradnje hidroelektrane Komarnica realizuje saglasno ugovoru o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji EPCG i Elektroprivrede Srbije.

Izgradnja hidroelektrane Komarnica, inače, predviđena je Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine i nacionalnom strategijom održivog razvoja.

“Ove godine smo u našem budžetu opredijelili sredstva od nekih 500 hiljada eura za izradu studije izvodljivosti, još jedne hidroelektrane na lokalitetu Kruševo. Brojevi sa kojima sad raspolažemo, odnosno informacije koje imamo govore da je to jedan veoma dobar projekat”, ocijenio je Noveljić.

izvor:investitor.me

Poleksić Nada učesnica projekta ,,Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG