Naslovna Vijesti Biznis Drugi blok će se graditi u Pljevljima ali neće imati 250 megavata...

Drugi blok će se graditi u Pljevljima ali neće imati 250 megavata i neće raditi samo na ugalj

0

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je da vjeruje da će, i pored činjenica da Elektroprivredi nije prioritet gradnja drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, do realizacije tog projekta doći. 

Na pitanje portala Standard da li će drugi blok biti građen uz modifikovanje prethodnih uslova, Sekulić je istakla da vjeruje da hoće,

-Prvo jako je važno da kompletan elektro-energetski sistem u Pljevljima bude vitalan i funkcionalan i da doprinosi elektro-energetskom sistemu Crne Gore, ali to ne znači da drugi blok treba biti građen po svaku cijenu na način kako je to bilo prevashodno planirano. Tu govorim i o kapacitetu i o gorivu
, kazala je Sekulić.


Prema njenim riječima u prethodnom periodu Vlada je radila na sagledavanju svih mogućih varijanti za drugi blok, ali još uvijek nijesu stigli do optimalnog rješenja. 

-Ja vjerujem da će se drugi blok graditi, ali ne vjerujem da će se graditi od 250 megavata i da će se graditi čisto na lignit. Smatram da su te tehnologije nešto što u ovom trenutku ne može naći finansiranje respektabilnih institucija, a da sa druge strane moramo sagledati i mogućnost korišćenja biomase. Tehnički govoreći u slučaju produženja vijeka prvom bloku dolazimo do situacije da imamo jedan blok koji će biti izvorno na lignit i to moramo uzeti u obzir prilikom donošenja odluke, objasnila je Sekulić.

Ipak, ona dodaje će se obezbijiditi 20 do 30 godina životnog vijeka termo-energetskom kompleksu u Pljevljima.

Booking.com


-To produžava vijek i Rudnika uglja, kao i nastvak funkcionisanja Termoelektrane. Takođe, moramo utvrditi da li ima dovoljno rezervi za prvi i drugi blok, kao i mogućnost korišćenja bio mase. Moram da napomenem da ovih dana očekujemo i raspisivanje tendera za izvođenje radova kompletne ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE i toplifikacije Pljevalja, zaključila je Sekulić.

Izvor:Portal Standard

Marina Soković učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finasira ZZZ CG