Naslovna Vijesti Društvo VJETAR PODIGAO PRAŠINU

VJETAR PODIGAO PRAŠINU

0

Prašina sa deponije Maljevac dva dana ugrožava mještane Zbljeva i okoline                            

Jak južni i jugozapadni vjetar koji duva već dva dana podigo je oblake prašine sa deponije Maljevac, koja se širi iznad grada pa i okolnih sela. Svakako najugroženiji su mjestani Zbljeva  u neposrednoj blizini deponije.

Bez analize da li je prašina sa deponije pepela i šljake Maljevac, opasna po zdravlje ljudi, toksična ili bezopasna ona je neprijatna i vrlo teško je živjeti kada podignuta jakim vjetrom obavije Zbljevo i širi se dalje. Ovih dana jak juzni i jugozapadni vjetar, koji duva brzonom do 10 metara u sekundi učinio je život mještana pored Maljevca  nesnošljivim. Trpe ovo decenijama, okupljaju  se,  traže zaštitu i svoja prava. Ne mogu da slušaju priču o dugoročnim rješenjima, projektima, rekultivaciji i sličnu. Pitaju se kako živjeti danas i sjutra.

Mještani traže hitnu zaštitu.

-Treba da ispoštuje pravila koja mu je propisala država i zakon o ekologiji. Neka to ispoštuje i biće problem riješen. Nema vodeno ogledalo koje treba da ima, nema rekultivacije zemljišta, dobijamo svake godine obećanja koja se ne ispunjavaju“- kazao je mještanin Žarko Mišović.

Predsjednik Mjesne zajednice Dragan Lučić ne može da vjeruje ko i kako radi projekte oko izmještanja mještana koji su direktno ugroženi od svih uticaja sa brane Maljevac.

-Ovo je već godinama poznato svima, čitavoj javnosti. Sve što smo dosad predlagali niko to nije uvažavao. Elektroprivreda ima izuzetno kvalitetne stručnjake koji znaju šta treba činiti. Samo da preduzmu ono što su godinama predlagali narodu“– rekao je Dragan Lučić, predsjednik MZ Zabrđe.

Direktor Termoelektrane uvjerava mještane da će najnovija ulaganja Elektroprivrede u ekološku sanaciju  termoelektrane i projekat Svjetske banke na rekultivaciji deponije pepela i šljake riješiti ovaj problem.

„Šta je to Elektroprivreda predvidjela u narednom periodu da uradi na deponiji pepela i šljake Maljevac. Pod jedan, odlučila je da jednu od tih kaseta za odlaganje pepela i šljake napusti tu odlaganje u toj kaseti i da izvrši rekultivaciju. Sledeću stvar koju je Elektroprivreda preduzela i definitivno idemo u tom pravcu jer smo ovih dana završili idejni projekat za ekološku rekonstrukciju ovog bloka broj jedan Termoelektrane u Pljevljima, gdje smo predvidjeli određene zahvate da bismo ekološki sanirali Termoelektranu. Jedan od tih zahvata je i rešavanje transporta pepela i šljake koja se javlja kao nusprodukt u sagorijevanju uglja. To ćemo uraditi tako što ćemo praviti takozvani inertizovani otpad“- rekao je Vladimir Šestović, direktor TE Pljevlja.

Glavni ekološki inspektor za sjever kaže da inspekcija ne donosi tehnička rješenja za ovakve probleme ali prati da li je Termeolektrana ispoštovala sve odredbe inegrisane dozvole.

„Ustanovljeno je da se sa površine deponije odlagališta šljake i pepela, usled pojačanog vjetra podiže znatna količina prašine koja se emituje na okolni prostor oko Maljevca. Sama Termoelektrana ima integrisanu dozvolu kojom su propisane mjere koje se moraju sprovoditi na deponiji Maljevac i u ovom slučaje te mjere nisu ispoštovane. Ekološka inspekcija će preduzeti mjere u skladu sa zakonom, odnosno, podnijeće zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zato što se ne preduzimaju mjere predviđene integrisanom dozvolom“- kazao je Sejdo Đukić, glavni ekološki inspektor.

Izvor RTV Pljevlja

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG