Naslovna Vijesti Društvo Velika zlatna medalja za Radoslava Bela Zečevića

Velika zlatna medalja za Radoslava Bela Zečevića

0

Dipl. ing. agronomije Radoslav Bele Zečević koji je pri samom kraju završetka master studija u Novom Sadu ( odsjek – pčelarstvo), na ovogodišnjem 86. Novosadskom sajmu osvojio je VELIKU ZLATNU MEDALJU za pčelinji proizvod -PERGA.

Booking.com

Ovo mi je peta medalja po redu. Perga je pčelinji hljeb koji je izuzetnih hranjivih vrijednosti kako za pčele isto tako i za čovjeka. O ovom pčelinjem proizvodu se može napisati cijela knjiga, ali su nažalost potrošači slabo upoznati sa njenom hranjivom vrijednošću. Zanemarljiva je potrošnja po glavi stanovnika kod nas dok je u zemljama Evropske unije situacija dosta drugačija. Treba raditi na edukaciji potrošača ovog proizvoda kako perge tako i ostalih pčelinjih proizvoda. Perga sadrži vitamine, minerale, enzime, proteine i amino-kiseline. Ostalo su nukleinske kiseline, flavonoidi, fenolna kiselina itd. Posjeduje jako antiseptičko dejstvo protiv velikog broja patogenih bakterija. Dnevna upotreba perge može obezbjediti neophodne vitamine, a ujedno otklanja poremećaje u varenju, zbog sadržaja biljnih vlakana – celuloze, kazao je Zečević.

On je na kraju istakao da je Novosadski sajam je među deset najznačajnijih sajmova u Evropi, a najvažniji sajam Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

Zečević je ejdan od najmlađih pčelara u Crnoj Gori, ali je, zahvaljujući svojim inovacijama i radom, postao jedan od poznatijih pčelara u regionu.