Naslovna Kultura Večeras u 20 u Domu Vojske Crne Gore Balkanski špijun u Sarajevu

Večeras u 20 u Domu Vojske Crne Gore Balkanski špijun u Sarajevu

0

GENERALNA NAJAVA

Predstavom „Balkanski špijun u Sarajevu“Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koja počinje u Domu Vojske u 20 sati počinje program 31. Dana humora i satire Vuko Bezarević.

Komedija “Balkanski špijun u Sarajevu”, rađena prema tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića, bit će izvedena večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

balkanski1-550x370

Scenografiju i kostimografiju za ovu predstavu potpisuje Marijela Margeta-Hašimbegović.

Spektakularne izvedbe glavnih glumaca: Izudina Bajrovića, Ejle Bavčić-Tarakčija, Aldina Omerovića i Milana Pavlovića, podigli su ovu predstavu na visoki nivo i  od dana premijere do danas puni salu Narodnog pozorište kao i na brojnim gostovanjima gdje je uvijek dobijala mnoge nagrade.

Uloga Ilije Čvorovića nije bila lak zadatak za Izudina Bajrovića, koji je i pored sjajnog glumačkog talenta, morao dodati u brzinu više kako bi iznio ulogu koju je na filmskom platnu još prije tridesetak godina zapečatio Danilo Stojković. Prema mišljenju mnogih i zahvaljujući karakteru adaptacije, Bajroviću je to u potpunosti uspjelo.

balkanski2-550x378

Kupusovićev Balkanski špijun nešto je drukčiji u odnosu na original. Kroz niz već poznatih, ali i inovativnih komičnih situacija, bavi se odnosom domaćih i susjednih političara prema Bosni i Hercegovini. Predstava Balkanski špijun u Sarajevu jedna je od ozbiljnih komedija, koje osim pregršt smijeha donose i dosta tema za razmišljanje.