Naslovna Kultura Dan muzeja

Dan muzeja

0

Danas 18. maja 2020. godine obilježavamo Međunarodni dan muzeja.
Muzej predstavlja ustanovu u kojoj se čuvaju, proučavaju i izlažu – hronološki ili tematski – zbirke starina i umjetnina, prirodnjačkih, tehničkih i sličnih predmeta. Kao javna ili privatna ustanova od posebnog je značaja za očuvanje kulture sjećanja i razvoj nauke. Tragovi sakupljanja muzejskih zbirki na terenu današnje Crne Gore sežu u vrijeme crnogorskih mitropolita a karakter prikupljenih predmeta upućuje prije svega na crkvenu istoriju.

Od kraja XVIII vijeka počinje sakupljanje ratnog materijala: zastave, oružje, odlikovanja. Upravo zbirka ratnog materijala, dopunjena tokom XIX vijeka ima izuzetno mjesto u aktuelnim postavkama Narodnog muzeja Crne Gore. Od vremena Petra II Petrovića Njegoša kada je Biljarda postala vladarski dvor, zbirke ratnog materijala su bile izložene u pojedinim odajama ovog zdanja.

Institucija muzeja formalno je utemeljena 1896. godine kada je donijet Zakon o Knjaževskoj crnogorskoj biblioteci i muzeju.
Zavičajni muzej u Pljevljima osnovan je 1957. godine. Svoju djelatnost organizuje kroz pet odjeljenja – Arheološko, Etnološko, Istorijsko, Kulturno-istorijsko sa pet posebnih zbirki (umjetnička, numizmatička, arhivska, zbirka porodice Pejatović i zbirka za nepokretna kulturna dobra) i Odjeljenje sa službom za dokumentaciju, pedagoškom službom i službom za opšte, pravne, administrativno-tehničke i finansijske poslove.


Međunarodni dan muzeja 18. maj obilježava se od 1977. godine na preporuku Međunarodnog muzejskog vijeća (ICOM-a). Svake godine ovaj datum se obilježava aktivnostima u sklopu određene teme, koju predlaže Međunarodno muzejsko vijeće. Ovakav pristup omogućava svim muzejima da se usredsrede na iste sadržaje pa poruke muzejske zajednice snažno odjekuju u javnosti. Na ovaj dan posjetiocima se olakšavuju pristupi muzejima kao što su slobodan ulaz, promotivne kampanje, otvaranje izložbi, produženo radno vrijeme, programi namjenjeni ciljnim grupama – djeci, porodicama, osobama sa inavliditetom. U uslovima pandemije COVID-a 19 muzeji u Crnoj Gori, širom Evrope i svijeta ovaj datum će obilježiti online i virtuelnim izložbama i postavkama.


JU Gimnazija “Tanasije Pejatović” posjeduje školski muzej u kome se nalaze sredstva korišćena u nastavi, školski dnevnici, svjedočanstva, publikacije, dijelovi školskog namještaja, umjetničke slike i fotografije. Najvrijedniji eksponat je violina prvog direktora Gimnazije, Tanasija Pejatovića. Povodom 115 godina od osnivanja Gimnazije u saradnji sa JU Zavičajni muzej Pljevlja, u holu škole upriličena je izložba “Tanasije Pejatović 1875-1903” koja je sadržala slike, crteže, fotografije, dokumenta i predmete koji svjedoče o životu i radu Tanasija Pejatovića i njegove porodice. Naznačeni eksponati tada su prvi put stavljeni na uvid javnosti. Izložba je bila veoma posjećena i predstavljala jedan od najvažnijih kulturnih događaja te godine u Pljevljima .

Muzej naše škole čuva sjećanje na generacije učenika i profesora, na obrazovno – vaspitne i kulturne prilike koje su obilježile život Gimnazije u njenoj, 119. godina dugoj istoriji. Prostorija i eksponati u našem muzeju predstavljaju ‘’živu’’ vezu sa nama koji danas u njoj, sa ponosom, učimo i radimo.

Izvor: facebook

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.