Naslovna Vijesti Biznis Uzgoj američke borovnice u Kosanici

Uzgoj američke borovnice u Kosanici

0

Mladi inžinjer Nikola Macanović svoju ideju pretvara u djelo

Na imanju u Kosanici, na površini od jednog hektara mladi inžinjer građevine Nikola Macanović planira da se bavi uzgojem američke borovnice. Nikola Macanović, rođen  u Baru, porjeklom iz Pljevalja ovih dana uveliko radi na  ostvarenju svojih planova.

Ideja za proizvodnju američke borovnice, kako pojašnjava,  potekla je prije dvije godine.

  • Ideja je potekla sa moje strane. Ja i otac smo razgovarali o tome, razrađivali ideju i evo uspjevamo da to sprovedemo u djelo. Nadam se još koji dan i planirani posao će biti završen. U pitanju je sadnja američke visokožbunaste borovnice na površini od jednoh hektara. Uzeli smo dvije sorte, prva je Djuk, ona sazrjeva nešto ranije, krajem jula i početkom avgusta, a druga sorta je Aurora i ona sazrjeva nešto kasnije, krajem avgusta i početkom septembra. Po pola hektara će ići na jednu i pola hektara na drugu sortu – objašnjava  Macanović.

Kako je riječ o dvogodišnjoj sadnici Macanovićprvi rod očekuje  sledeće godine.

  • Ovo ljeto ne očekujemo nikakav rod. U ovoj sezoni samo orezujemo biljku dok sledećo ljeto očekujemo neki mali prinos, otprilike 800 do 900 grama ploda po biljci. Svake godine se taj prinos povećava tako da za neke dvije do tri godine očekujemo puni rod od 4 do 5 kilograma po biljci. Ukoliko naravno pravilno postupamo po preporukama za uzgoj –  priča Macanović

U DOBA POSLE VIRUSA KORONE NAJVAŽNIJA ĆE BITI PROIZVODNJA HRANE

Projekat  je  ovaj mladi, preduzimljivi čovjek počeo  sopstvenim sredstvima.

  • Kupili smo ovu zemlju ovdje na sedam hektara površine sopstvenim sredstvima, uložili smo sva naša finansijska sredstva za pripremu zemljišta. Obratili smo se zatim IRF – u za kreditiranje i oni su nam izašli u susret. Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju, izradili biznis plan. Mogu reći da smo profesionalno pristupili tome, angažovali smo firmu koja se profesionalno bavi time koja nam je pomogla, dala neke smjernice, instrukcije. Odobreno nam je kreditiranje Iievo to nam je omogućilo da radove privodimo kraju i zasadimo materijal – kaže Macanović.

On ne brine za plasman proizvoda, jer je, kako kaže, američka borovnica  nešto što je u trendu u modernom svijetu i u skladu sa zdravim stilovima života.

  • Proizvod nije teško plasirati na tržište ako se dovoljno potrudite. Optimista sam po prirodi tako da smatram da možemo da plasiramo. Crna Gora je malo tržište, međutim vrlo je aktivno u ljetnjim mjesecima kada ta borovnica i stiže kao plod. Mi smo tu našu ljetnju turističku sezonu koja je svake godine sve razvijenija i razvijenija uzeli kao nešto gdje ćemo probati da plasiramo proizvod  i da nađemo kupce koji dolaze iz inostranstva. Osim njih, naravno, tu su i domaći potrošači. Kako je ova borovnica voće koje je u svijetu popularno iz razloga što je dosta zastupljeno što se tiče zdrave ishrane, zdravog života, fitnesa kojima teži današnji način života mi  smo se i odlučili da krenemo sa ovim, da imamo neki kvalitetan proizvod – kaže Nikola.

On je uvjeren da se od uzgoja američke borovnice, kao i poljoprivrede uopšte, može sasvim dobro živjeti.

  • Rođen sam u Baru, radim u Tivtu, ali ovo smatram vrlo ozbiljnim poslom. Profesionalno pristupamo ovome i uopšte ne želim da se to zadrži na nekoj individualnoj proizvodnji. Planiramo da povećamo površinu zasada i da napravimo jednu ozbiljnu priču. Svakako da ima računice da se bavi ovim, to sigurno – poručio je Nikola.

A.S.