Naslovna NVO Da zaživi selo Obuke za sakupljanje ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja

Obuke za sakupljanje ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja

0

U subotu 7. marta održano je prvo predavanje u okviru projekta „Obuke za sakupljanje i proizvodnju ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja“. Za učešće u obukama je odabrano 20 žena sa područja opštine Pljevlja na osnovu prethodno raspisanog konkursa i postavljenih kriterijuma. 

Projektom su planirane teorijske obuke u vidu 4 predavanja, nakon čega slijede 2 studijske posjete. Učesnice obuka će dobiti i priručnik izrađen za potrebe projekta pod nazivom „Priručnik za početnike o ljekobilju“. Nakon završetka obuka uslijediće testiranje. Na osnovu bodova osvojenih na testu kao i prisustva obukama, biće izrađena rang lista na osnovu koje će prvih 6 dobiti na korišćenje plastenike, a prvih 10 će dobiti na korišćenje po 3 kontejnera sadnica (set). Za nagrađene je obezbijeđena i mentorska podrška u trajanju od mjesec dana.

Projekat realizuje NVO „Da zaživi selo“, a finansira Evropska unija u okviru projekta FORS Montenegra Green Economy for Advanced Region / Zelena ekonomija za razvoj regiona. Projekat u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Opšti cilj projekta je ekonomsko osnaživanje seoskih domaćinstava kroz program osposobljavanja žena za tržište rada u oblasti ljekobilja, aromatičnog i začinskog bilja. Realizacijom projekta stvaraju se preduslovi za osamostaljivanje i osposobljavanje žena za proizvodni proces u poljoprivredi (ljekobilje) kao i povećava nivo znanja o ljekobilju i mogućnost za pokretanje biznisa ili proizvodnje i sakupljanja kao dodatnog prihoda.