Naslovna Vijesti Društvo NOĆAS POČINJE LJETNJE RAČUNANJE VREMENA

NOĆAS POČINJE LJETNJE RAČUNANJE VREMENA

0

Prelazak na ljetnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope sa ciljem uštede električne energije i većeg korišćenja dnevnog svijetla. Tokom 20. vijeka model pomjeranja kazaljki na satu, iz istog razloga, prihvatile su cijela Evropa i Sjeverna Amerika, dok je u ostalim dijelovima svijeta ljetnje računanje vremena poznato samo u nekoliko zemalja poput Irana, Mongolije, Brazila ili Namibije.

U Rusiji je ukinuto pomjeranje časovnika, dok je Turska uvela stalno ljetnje računanje vremena.

Cijela EU pomjera kazaljke zajedno od 1996. godine, u Njemačkoj je ljetnje računanje vremena uvedeno 1980.  Ljetnje računanje vremena u Crnoj Gori počinje u posljednjoj nedelji marta, završava se posljednje sedmice oktobra. Ljetnje računanje vremena je kod nas prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.

Ljetnje računanje vremena će početi noćas pomjeranjem časovnika jedan sat unaprijed, sa dva sata na tri.

Iako je bilo predloga de se ukine pomjeranje časovnika, kao i da će se zemlje opredijeliti za ljetnje ili zimsko računanje vremena, odluka o tome je odložena.

U posljednje vrijeme argumenata koji govore o uštedi energije sve je manje, a sve je više dokaza da prebacivanje sata uzrokuje zdravstvene probleme zbog poremećaja u spavanju.

Postoje različite terorije prema kojima pomjeranje kazaljki na ljetnje računanje utiče na broj saobraćajnih nesreća, da češće ljudi stradaju na poslu, kao i da u prva tri dana od prelaska na ljetnje računanje broj srčanih udara raste za pet odsto.