Naslovna Najnovije vijesti Most koji „prkosi zakonima fizike“

Most koji „prkosi zakonima fizike“

0

Kada se grade mostovi, najčešće se radi o potrebi da se prevaziđe prepreka u vidu veće vodene površine kako bi drumski ili željeznički saobraćaj mogao neometano da funkcioniše. Ovaj most u Holandiji, međutim, stvari je postavio naglavačke.

Avadukt Veluwemeer je nesvakidašnji vodeni most koji je otvoren prije skoro dvije decenije. Dužine 25 i širine 19 metara, most dizajniran tako da po njemu mogu da plove brodovi. Akvadukt je dubok tri metra, što omogućava manjim plovilima da pređu iz jednog dijela jezera u drugi.

Ovaj neobičan most izgrađen je preko saobraćajnice N302 koja povezuje dva okruga, Flevoland i Gerderland. Put seče jezero Veluwemeer po kojem plove brojni brodovi i jahte.

Po jezeru plovi veliki broj brodova čija visina varira, što je predstavljalo najveću prepreku izgradnji standardnog mosta po kojem bi išla vozila. Bilo je neophodno pronaći alternativu, a rešenje do kojeg su došli bilo je jeftinije i izgleda fascinantno.

Izgrađen je put koji omogućava da se automobili kreću ispod nivoa vode, ali ne u tunelu. Kao rezultat, više od 30.000 vozila – i automobila i brodova, svaki dan se kreću po vodenom mostu i putu, ne ometajući jedni druge.

Izvor: kucastil.rs