Naslovna Sport Fudbal Helić – Sada je najbitnije sačuvati sebe i druge

Helić – Sada je najbitnije sačuvati sebe i druge

0

PLJEVALJSKI GOLMANSKI BISER ERVIN HELIĆ ZA PVPORTAL I DAN

Kada je trener golmana Rudara, Miloš Radanović nakon odlaska Branislava Ružića odlučio da, veoma važnu utakmicu sa favorizovanom Podgoricom, počne golobradi Ervin Helić koji je par mjeseci prije toga tek napunio 17 godina malo je bilo onih koji se nisu začudili izborom Radanovića. Od tada do dnas ovaj mladi golman prošao je put, od razmišljanja da ostavi fudbal do omladinskog reprzentativca.  Sada malo ko razmišlja o fudbalu, sigurno polovina lige ne razmišlja i o nastavku prvenstva, Heliću nedostaje teren.

Sve se odjednom promjenilo, sve one dnevne rutine su nestale, zatvoreni su sportski tereni, prekinuta liga….Međutim sada je najvažnije biti jak i sačuvati i sebe i druge. Važno je da svi zajedno budemo odgovorni i pobjedimo u ovoj utakmici, gdje je ulog veliki, jer i mala greška je dovoljna da se gube ljudski životi. Volio bih da se liga nastavi, ali vidjećemo najvažnije da budemo optmisti i da se pridržavamo mjera, počeo je priču za Helić.

Tu šansa koja mu je ukazana u 6. kolu protiv Podgorice sigurno će pamtiti čitavog života. Više od hiljadu gledalaca pod Golubinjom tog 14. septembra prošle godine bilo je svjedok početka seniorske karijere još jednog pljevaljskog golmanskog bisera. Njegove bravure u 85. minutu i prvom minutu sudijske nadoknade digle su publiku na noge. Ispostavilo se na kraju da je sačuvao tri boda svom timu jer je Rudar u 94. minutu primio gol iz jedanaesterca.

-Istina je da sam bio zatečen odlukom trenera i tokom treninga nisam bio svjestan situacije. Trener me je četiri dana uzastopno većinu treninga uvježbavao kako da ispucam loptu u polje. Radili smo nešto malo i postavljanje tokom prekida, ali ispucavanje lopte bio je prioritet. Sve je bilo u redu, prema meni su se svi ponašali kao da sam već standardni golman, valjda da mi ne bi stvarali tremu. Međutim ja tada uopšte nisam imao tremu, već sam, valjda od ogromne odgovornosti i svega što se dešavalo pred samu utakmicu zadrhtao i bikvalno se srce steglo od straha, ali kada sam uhvatio prvu loptu, kada je šef, Edis Mulalić rekao bravo, sve je bilo lakše, rekao je, već sada, omladinski reprezentativac Crne Gore.

Kao što se to i obično dešava kod mladih igrača već u narednoj utakmici uslijedilo je prizemljenje.

Tačno je. Protiv Koma primili smo pet golova, a ja sam bio direktni krivac za najmanje dva. Međutim to je bila i naša najgora utakmica u prvenstvu, ali nije bilo mnogo vremena za analizu, jer smo već za četiri dana imali popravni, na našem stadionu protiv Petrovca. Uspjeli smo da se dignemo iz pepela i savladamo direktnog rivala za opstanak sa 4:0. Tu mi se vratila sigurnost, a svaki trening je bio nov za mene. Jednostavno sam upijao svaku riječ trenera, svaki pokret, sve instrukcije…, kada mi je prišao Damir Čakar da me pohvali tada sam odlučio da pokušam da dam sve od sebe da ostvarim svoj dječački san, postanem golman Rudara i naše reprezentacije, nastavio je priču dječak koji će tek u 22. jula proslaviti punoljetstvo.

Iz utakmice u utakmicu mladi Helić je sticao samopuozdanje, a Rudar protiv direktnih rivala, pa i ekipa u naletu, kao što je je Iskra nije gubio.

Tu sam osjetio malu bol, ali sam nastavio da treniram ispostavilo se da sam slomio šaku. U narednom kolu protiv Zete nisam branio, ali je tu zato bio Amar Kaltak i odlično obavio svoj posao. Tada je svima bilo jasno da Rudar ima golmane iz sopstvene škole. Ogromno iskustvo Miloša Radanovića, koji je kao i ja mlad dobio šaansu i iskoristio je značilo nam je mnogo. Od početka rada sa njim smršao sam sedam kilograma, dobio na brzini, brže razmišljam i bolje se postavljam kod prekida. Odradio sam odlično pripreme i vrtaio se na gol, dobio poziv selektora Pekovića protiv Malte i mislim da sam opravdao povjerenje koje mi je ukazao selektor omladinaca, ali vidjećemo, rekao je skromno golman Rudara.

M.P.

Radanović – Helić je veliki talenat

Trener golmana Rudara Miloš Radanović, kao i većina građana provodi vrijeme u samoizolaciji, što mu kao sportisti teško pada.

Svi zajedno u kući vježbamo i mnogo nam nedostaje taj pravi trening, međutim kada vidim šta se desilo u Italiji ili Španiji shvatim ozbiljnost situacije. Helić je jedan sjajan dečko, vrijedan radan, talentovan i sada kada mu je forma bila u usponu prekinuta je liga. On je kao i svi igračio dobio jasna upustva treniranja i ishrane u samoizolaciji i znam da se toga pridržava. Ja sam optmista i znam da će se liga nastaviti i da će Helić veoma brzo vratiti na željeni nivo forme, rekao je Radanović.