Naslovna Vijesti Društvo Centar za patologiju prošle godine uradio 19.330 biopsija

Centar za patologiju prošle godine uradio 19.330 biopsija

0

Direktor Centra za patologiju Filip Vukmirović tvrdi da je predviđeni rok za završavanje patohistoloških nalaza mjesec od dana prijema materijala

Centar za patologiju Kliničkog centra (KC) prošle godine uradio je 19.330 biopsija. To je, kako tvrde, mnogo više nego 2009. godine, kada su odrađene 10.964 biopsije.

Za 12 mjeseci prošle godine urađena su i 3.220 Papanikolau (PAPA) nalaza, 109 obdukcija i 342 spermograma.

Direktor Centra za patologiju Filip Vukmirović rekao da je u toj organizacionoj jedinici KC analiziraju patohistološke i citološke nalaze za gotovo sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

Vukmirović tvrdi da je predviđeni rok za završavanje patohistoloških nalaza mjesec od dana prijema materijala u Centar za patologiju i da se velika većina nalaza završava do ovog roka.

“PAPA nalazi se završavaju u prosjeku za 10 do 15 dana, a nalazi spermograma istog dana kada je materijal dostavljen”, rekao je.

U Centru za patologiju trenutno radi devet specijalista patologa, a Vukmirović je rekao da ove godine očekuju dvije koleginice koje će završiti specijalizaciju iz te oblasti medicine. To će, tvrdi, omogućiti da i vrijeme čekanja patohistoloških nalaza bude još kraće.

Izvor: vijesti.me