Naslovna Vijesti Društvo USSCG: Zaposleni da iskoriste pravo na neradne dane

USSCG: Zaposleni da iskoriste pravo na neradne dane

0

Unija slobodnih sindikata (USSCG) je u susret predstojećim novogodišnjim i božićnim praznicima apelovala na sve poslodavce u Crnoj Gori da zaposlenima omoguće da iskoriste zakonsko pravo na neradne dane u vrijeme praznika.

 “USSCG poziva inspekcijske organe da sankcionišu svakog poslodavca koji angažuje svoje zaposlene da rade u dane praznika, a koji nema dozvolu izdatu od nadležnog organa”, navodi se u saopštenju Unije.

Iz te radničke asocijacije su podsjetili da su praznični dani, shodno Zakonu o državnim praznicima, neradni.

“Stoga isključivo privredna društva i drugi oblici obavljanja privredne djelatnosti, ako priroda tih djelatnosti ili tehnologija rada zahtijevaju neprekidan rad, mogu raditi u praznične dane”, rekli su iz USSCG.

Dozvolu za rad u prazničnim danima izdaje Ministarstvo ekonomije.

Iz USSCG su naveli i da je Zakonom o unutrašnjoj trgovini propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

“Zakonom o svetkovanju vjerskih praznika propisano je da je svetkovanje vjerskih praznika slobodno i da su preduzeća, ustanove, državni organi i preduzetnici obavezni da zaposlenima koji žele da svetkuju svoje vjerske praznike daju plaćeno odsustvo za radne dane koji padaju u dane vjerskih praznika”, podsjetili su iz Unije.

USSCG, kako su kazali, posebno skreće pažnju svim zaposlenima pravoslavne vjeroispovijesti da, ukoliko žele da svetkuju predstojeće božićne praznike, o tome obavijeste svoje poslodavce najkasnije tri dana prije praznika.

“Imajući u vidu naprijed navedenu zakonsku obavezu poslodavca da zaposlenima daju plaćeno odsustvo za radne dane koji padaju u dane vjerskih praznika, ovim pored apela na poslodavce da ovu obavezu ispoštuju, posebno ukazujemo da su zakonom propisane visoke novčane kazne za odgovornu osobu u preduzeću, ustanovi, državnom organu i preduzetniku koji zaposlenom ne obezbijede plaćeno odustvo za svetkovanje vjerskog praznika”, saopštili su iz Unije.
USSCG će i ove, kao i prethodnih godina, obavljati monitoring nad primjenom navedenih zakonskih rješenja i pružiti pravnu i drugu pomoć zaposlenima koji im se obrate za zaštitu prava na slobodan dan u vrijeme praznika, a posebno zaposlenima koji svoje poslodavce budu blagovremeno obavijestili o namjeri svetkovanja vjerskog praznika. Sve uočene nepravilnosti USSCG će dalje procesuirati prema nadležnim inspekcijskim i drugim organima“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: portalanalitika.me