Naslovna Kultura Konačno okupljeni u obnovljenoj zgradi

Konačno okupljeni u obnovljenoj zgradi

0

Svečanim otvaranjem novih prostorija u pljevaljskom Domu kulture, lokalne javne ustanove kulture dobile su smještaj kakav zaslužuju. Početkom radova na adaptaciji Doma 2007. godine, biblioteka „Stevan Samardžić“ i Zavičajni muzej smješteni su u neuslovne objekte, a ni Galerija „Vitomir Srbljanović“ nije se mogla pohvaliti prostorom koji je koristila do sada.

– Stavljanjem u višenamjensku funkciju Doma kulture, Pljevlja kao jedan od važnijih centara sjevera Crne Gore dobijaju kulturni sadržaj u kojem će se moći ostvariti svojevrsna sinergija između sistematizovanih vrijednosti kulturne baštine i savremena dinamike kulturno umjetničkog života ovog grada i šire – kazao je noćas tokom svečanog otvaranja generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković i dodao da će useljenjem opštinskih ustanova kulture doći do uspostavljanja savremenog kreativnog planiranja i rada u djelatnostima ovih ustanova.

On je naglasio da se na taj način obezbjeđuje kako prostorno uporište tako i vremenski kontinuitet za dalji kulturno–umjetnički razvoj pljevaljske multikulturalne i tradicijom bremenite sredine.

– U segmentima rekonstruisanog Doma kulture čuvaće se značajan dio bogatog nasljeđa ovog kraja – kazao je Dajković.

Predsjednik opštine Pljevlja, Igor Golubović, podsjetio je prisutne da se ustanove kulture nakon 12 godina vraćaju u obnovljeni objekat Doma kulture.

– Srećan sam što su muzej, galerija i biblioteka konačno prostorno okupljeni u svoj matični objekat, a nadam se da ćemo uskoro naći i formu za osnivanje još jedne javne ustanove – Centra za kulturu, koji će svoje aktivnosti, pored opštih za javne ustanove, usmjeriti i na organizaciju pozorišta, muzičkih programa i programa iz sopstvene produkcije, dajući naglasak na afirmaciju amaterizma, humanitarne i edukativne djelatnosti. Siguran sam da će sve ustanove kulture pokazati pravo lice Pljevalja lišeno stigme kulturno zapostavljene sredine, da će se u njima raditi lakše i kvalitetnije i da će se kroz raznoliki program i događaje opravdati naziv koji ova ustanova nosi – poručio je Golubović.

Izvor: Pobjeda