Naslovna Vijesti Društvo Zaključci sa okruglog stola: “Preduslovi razvoja ribolovnog turizma u Opštini Pljevlja”

Zaključci sa okruglog stola: “Preduslovi razvoja ribolovnog turizma u Opštini Pljevlja”

0
smart

NVO “Legalis” iz Pljevalja u okviru projekta“Rijeka je odraz ne(kulture) građana”, a koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finasira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), 30.10.2019.godine u Hotelu “Pljevlja” održala okrugli sto pod nazivom “Preduslovi razvoja ribolovnog turizma u Opštini Pljevlja”

Panelisti na okruglom stolu su bili: Ostojić Miloš ispred Nvo “Legalis”, Nada Borović ispred Turističke organizacije Pljevlja, Vaso Knežević ispred SRK “Lipljan”.

Poziv za okrugli sto je bio upućen i predstavnicima Eletroprivrede Crne Gore (EPCG); Rudniku olova i cinka – Gradir Montenegro; Ministarstvu poljoprivrede-sektoru ribarstva, kao i Komunalnoj policiji Opštine Pljevlja, ali njihovi predstavnici se nijesu odazvali pozivu i na taj način pokazali nezainteresovanost za ovu temu, koja je veoma bitna za našu opštinu, odnosno za razvoj ribolovnog turizma.

Predstavnice Rudnika uglja Pljevlja Dragana Bajović i Ana Kužić iskazili su spremnost da kroz preduslove razvoja ribolovnog turizma, a u cilju smanjena zagađenja rijeke Ćehotine daju doprinos u poboljšanju razvoja ribolovnog turizma u Pljevljima i na taj način pokazali da su društveno odgovorna kompanija, koja želi da stvara pozitivne ekološke trendove u sredini u kojoj posluje.

Učešće na okruglom stolu su uzeli predstavnici Sekretarijata za stambeno komunalne poslove saobraćaj i vode, Sekretarijata za privredu i poljoprivredu, pojedini predstavnici Mjesnih zajednica, predstavnici civilnog sekrora i novinari.

Na okruglom stolu je i prikazan promotivni video spot za ribolovni turizam, koji je nastao  u okviru projekta “Rijeka je odraz ne(kulture) građana”, a sa ciljem promovisanja ribolovnog turizma u opštini Pljevlja.

smart

Prisutni na okruglom stolu imali su priliku da vide izabrano idejno rješenje za fleksibilnu branu na rijeci Ćehotini, koja bi za cilj imala sakupljanje krupnog komunalnog otpada.

Predstavnik Nvo “Legalis” Miloš Osojić je na kraju okruglog stola istakao da će u saradnji sa Opštinom Pljevlja – Direkciom za izgradnju opštine Pljevlja pokušati da iznađe način za  izradu neophodnog projekata za fleksibilnu branu, a  na osnovu kojeg bi se pristupilo izgradnji brane na rijeci Ćehotini, ispod postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Očekuje se i finasijska podrška relevatnih privrednih subjekata sa teritorije opštine Pljevlja kao što su Rudnik uglja Pljevlja, Gradira Montenegro, Elekroprivrede Crne Gore, a obaviće se i razgovor sa predstavnicima kompanije “CocaCole” u Crnoj Gori.