Naslovna Najnovije vijesti Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci ove godine

Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci ove godine

0

Izvještaj o izvršenju Budžeta opštine Pljevlja za period od januara do juna 2019. godine izazvao je dosta polemike na juče održanoj sjednici lokalnog parlamenta.

Opozicioni odbornici( Demokrate,DF, SNP) su  realizaciju Budžeta za taj period od 4,9 miliona eura, ili 29, 7 odsto ocijenili kao katastrofalnu, a u tome najvećeg krivca vide u lošem odnosu državne  i nesposobnosti lokalne vlasti.

– Opštini Pljevlja se ne dozvoljava da naplati ono što joj pripada. Lokalna vlast nije u stanju da zaštiti interese grada i zbog toga imamo katastrofalno stanje na prihodovnoj strani – kazao je Vladislav Bojović, odbornik DNP –a.

Za opoziciju je, kako tvrde, neshvatljivo da su Pljevlja  opština u kojoj je više od 50 odsto privrednih dobara Crne Gore,  a da je grad sveden na „grad socijalni slučaj“.

  1. -Zakon o ustupanju djela prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica  došao je kasno, jer je značajno smanjen broj zaposlenih u Pljevljima. Takođe, 70 odsto koncesionih naknada koje idu opštini nisu poboljšali stanje, jer su koncesioni ugovori loši – kazao je Milan Lekić iz Nove srpske demokratije.

Odbornik DPS –a, Avdo Ajanović, ukazao je na činjenicu da je ostvarenje Budžeta u odnosu na isti period prethodnih godina znatno veće što uliva nadu da će i na kraju godine biti veće.

  1. -Prihodi od poreza na nepokretnosti u ovom izvještaju nisu prikazani, jer se naplaćuju u drugoj polovini godine. Prihodi iz Egalizacionog fonda su značlajno bolji, a u narednom periodu se očekuje i naplata prihoda od ekološke naknade u iznosu, kako se nadamo, od preko 2 miliona eura. Na današnji dan realizacija Budžeta je 8,4 miliona eura  i u narednom periodu lokalna uprava će moći realizovati Budžet u najvećem procentu do sada. Do kraja godine očekujemo realizaciju od preko 14 miliona eura, a Budžet u rasponu od 14 do 16 miliona eura u nekoliko narednih godina omogućiće da opština servisira sve svoje obaveze. Pljevlja su dobila kvalitetnije i naplativije izvore prihoda – kazao je Ajanović.

Iz DPS –a su saopštili i da su obaveze opštine za prvih 9 mjeseci ove godine smanjene za 900 000 eura, što je još jedan dobar pokazatelj i ponovili da ostvarenje u prvoj polovini godine ne pokazuje dinamiku ostvarenja Budžeta.

U nastavku sjednice odbornici su vodili objedinjenu raspravu o tačkama 2 i 3 koje se odnose na izmjene i dopune odluka o osnivanju DOO “Komunalne usluge” i DOO “Čistoća”.

Iz opozicije su ustvrdili da je prema odluci o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju DOO “Komunalne usluge”  preduzeće Čistoća upravlja garažom, a oba preduzeća imaju ovbavezu da je održavaju. Za opozicionare odluka nije bila ni u skladu sa Zakonom o komunalnim uslugama. Nakon pauze na zahtjev klubova odbornika DPS, SD I BS predlagač, predsjednik opštine Igor Golubović, kako bi se odstranile sve sumnje u regularnost odluke predložio je amandman koji je prihvaćen nakon kratke sjednice nadležnih odbora.

Do kraja zasjedanja odbornici su usvojili i preostalih sedam tačaka dnevnog reda.