Naslovna Kultura Pirlitoru prema Durmitoru

Pirlitoru prema Durmitoru

0

U izdanju Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ nedavno je iz štampe izašlo drugo dopunjeno izdanje knjige „Pirlitoru prema Durmitoru“, autora Isaka Kalpačine.

Značajan izbor pjesama, priča i izvoda iz književnih  kritika koje je u drugom dopunjenom izdanju knjige „Pirlitoru prema Durmitoru“ okupio Isak Kalpačina, tematski je vezan za Pirlitor i narodnu pjesmu „Ženidba kralja Vukašina“ koja je urezala duboke tragove u kolektivno pamćenje našeg naroda.

„Kao nepresušan izvor inspiracije brojnim umjetničkim ostvarenjima kroz vijekove Pirlitor nas je uvijek čekao na istom mjestu u svojoj raskošnoj prirodnoj ljepoti, ali i opjevanosti, priči i legendi. Književna ostvarenja brojnih zavičajnih autora koji su zastupljeni u ovoj knjizi: Grigorija Božovića, Nova Vukovića, Ljubomira Zukovića, Isaka Kalpačine, Boška Pušonjića, Zorana Raonića i brojnih drugih, kao i likovna ostvarenja Mića Blagojevića, na fascinantan način opisuju vječitu borbu svjetlosti i tame, dobra i zla, kontrasta, koji po mišljenju književne kritike čine suštinu same narodne pjesme“ – kazala je Đina Bajčeta , direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“.

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ nastavlja saradnju sa bibliotekama u susjednim opštinama.

„Odlučili smo da knjigu promovišemo na Žabljaku u saradnji sa Centrom za kulturu i Turističkom organizacijom. U cilju promovisanja prirodnih ljepota, podsjećajući na mitove i legende, koji su najprivlačniji način upoznavanja sa kulturom i kulturnim blagom jednog naroda. Nadam se da će ova publikacija kao i sama tema Pirlitora i dalje buditi čitalačku znatiželju kod naše vjerne publike“ – dodala je Bajčeta.

Knjiga je štampana na Cetinju u štampariji Obod u 500 primjeraka. Urednici su mr Zora Jestrović i Milosav Grbović. Promocija knjige održaće se u sali  Skupštine opštine Žabljak 23. oktobra u 19 časova.