Naslovna Vijesti Društvo Obilježan Dan unutrušnjah poslova

Obilježan Dan unutrušnjah poslova

0

Svečanom akademijom u Domu kulture, Centar bezbjednosti Pljevlja obilježio je 2. oktobar, Dan unutrašnjih poslova Crne Gore.

Na važnost uloge policije u društvenoj zajednici podsjetio je načelnik CB Pljevlja, Dragan Slavulj.

  1. – Policija je organizacija koja se suočava sa problemima koji moraju biti rješeni odmah. Od države smo dobili pravo prijavu i sprječavanja kriminala i protiv zakonitog ponašanja. Međutim, moramo pomenuti da policija nije kreator niti tumač društvenih pojava i prava, da policija ne donosi zakone, nego da je ovlašćena samo za njihovo sprovođenje. Posao policajca je izuzetno složen. Od njega se zahtjeva podvrgavanje unutrašnjoj disciplini i policijskoj organizaciji, ali i to da u obavljanju posla sam preduzima inicijativu i da pri tom preuzima rizike čak i za vlastiti život. Nijedna druga djelatnost u javnoj upravi nije toliko povezana sa rizicima i opasnošću kao štoje to policijski posao. Stoga, uvažene koleginice i kolege važno je da prepoznamo svoju ulogu i snagu i da hrabro,odlučno, posvećeno i požrtvovano obavljamo svoje svakodnevne poslove i zadatke – kazao je Slavulj.

On je građanima poručio da su vrata Centra bezbjednosti uvijek otvorena za njih i pozvao ih da uzmu aktivno učešće u stvaranju što povoljnijeg stanja bezbjednosti u opštini.

  1. Ma koliko dobri bili rezultati koje smo postigli uvijek možemo raditi više i bolje. Vizijom, djelovanjem i konkretnim rezultatima pokazujemo i pokazaćemo da poznajemo svoj posao i da umijemo da odgovorimo zahtjevima građana.  Veoma povoljno stanje bezbjednosti u opštini rezultat je planskog, profesionalnog i odgovornog rada svih pripadnika CB Pljevlja, saradnje sa drugim državnim organima i institucijama u sistemu bezbjednosti, organima lokalne samouprave i građanima, sredstvima javnog informisanja i NVO. Doprinos ovakvom stanju su dali i policijski službenici susjednih država, BiH i Srbije, angažovani kod nas na zajedničkim zadacima sa graničnom policijom – poručio je načelnik Slavulj.

O važnosti policijskog posla prisutne je podsjetio i zamjenik direktora policije, Nikola Janjušević.

  1. Policijski službenici u Pljevljima i u svakom  gradu u Crnoj Gori brinu o građanima, staraju se o njihovoj dobrobiti i brane Ustavom utvrđeni poredak i sve tekovine našeg demokratskog društva. Osim toga, policijski službenici su i članovi vaše porodice, komšije, prijatelji i kao dio vašezajednice dijele sa vama svakodnevnicu života. Živomo u kompleksnom vremenu koje prate brojni bezjednosni izazovi koji nisu strani ni drugim razvijenijim demokratskim državama. Crnogorska policija uspješno odgovara tim izazovima postižući mjerljive rezultet u borbi protiv kriminala samostalno i u saradnji sa policijama i bezbjednosnim služabama regiona, Evrope i svijeta. Rezultati koje naša policija postiže prepoznati su i od međunarodne zajednice ,a pohvale koje dobijamo samo su nam podstrek za borbu protiv svih savremenih globalnih izazova među kojima je i organizovani međunarodni kriminal. Pokazali smo da je naša policija pouzdan partner međunarodne policijske saradnje i uspjeli smo da razbijemo strukture organizovanog kriminala koje djeluju na našem prostoru kao i na teritorima nekih drugih država. U akcijama u poslednjih godinu dana realizovanih kod nas iu inostranstvu lišeni su slobode vođe ili članovi organizovanih kriminalnih grupa zahvaljujući informacijama koje je sa kolegama iz inostranstva posjelila naša policija – kazao je Janjušević.

On je dodao da se na tome neće zaustaviti već da će u saradnji sa državnim organima nastaviti aktivnosti na oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednici opština Pljevlja i Žabljak, Igor Golubović i Veselin Vukićević, predstavnici javnog, privredednog i kulturnog života Pljevalja, predstavnici partnerskih jedinica policije iz okruženja, predstavnici vjerskih zajednica i civilnog sektora. Čestitke načelniku Centra bezbjednosti Pljevlja i svim službenicima uputili su direktor Uprave policije Veselin Veljović i minister Unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Zahvalnice za saradnju uručene su predsjedniku opštine Pljevlja Igoru Goluboviću, predsjedniku opštine Žabljak Veselinu Vukićeviću, Slavoljubu Popadiću, direktoru Rudnika uglja i Dejanu Miličiću, direktoru Radio-televizije Pljevlja.

Tradicionalno na Dan unutrašnjih poslova dodijeljene su nagrade i zahvalnice najzalužnim službenicima.

Novčanu nagradu i knjigu Istorija Pljevalja dobili su Tarik Ajanović, Miroslav Vojinović, Enes Bojadžić, Sanel Delić i Ratimir Stijepović, a zahvalnice Milomir Kotlaja, Dražen Dacić i Miljan Anđušić.

U kulturno  –  umjetničkom djelu programa prisutne su zabavili djaca policijskih službenika, mladi virtuoz na harmonici Maid Bojadžić i vokalna solistkinja Anastasija Vojinović, kao i Gradski tamburaški orkestar.