Naslovna Kultura Književna sudnica Mihaila Lalića (Autokritika revolucije)

Književna sudnica Mihaila Lalića (Autokritika revolucije)

0

U izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti 1. oktobra 2019. godine  izašla je iz štampe knjiga naše sugrađanke mr Zore Jestrović pod nazivom Književna sudnica Mihaila Lalića (Autokritika revolucije). To je prvi put u istoriji izdavaštva CANU da budu izdavači i promoteri  nekome ko nije akademik ili doktor nauka. CANU će organizovati promociju knjige u decembru u Podgorici a s obzirom da ne dozvoljavaju nikome promociju prije njih, knjiga mr Zore Jestrović u Pljevljima i ostalim gradovima Crne Gore biće kasnije promovisana. Knjiga je štampana u tiražu od 200 primjeraka a bila je izložena na Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici na štandu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Književno djelo Mihaila Lalića predstavlja specifičnu literarnu građevinu u čije je temelje utkana tragična istorija Crne Gore i njenog čovjeka u XX vijeku. Mihailo Lalić je najveći prozni pisac Crne Gore u njenoj istoriji. Mr Zora Jestrović je skoro 30 godina izučavala stvaralaštvo  Mihaila Lalića. U knjizi Književna sudnica Mihaila Lalića ( Autokritika revolucije) autorka je dala analizu kompletnog stvaralaštva Mihaila Lalića nastajalog skoro 50 godina. Ona smatra da bi Lalićevo stvaralaštvo trebalo posmatrati kroz tri velike vremenske i poetološke faze stvaranja, koje se na određenim nivoima razlikuju, da bi se u vidu koncentričnih krugova značenja, na kraju, transformisale u jedinstvenu kontekstualnu umjetničku maticu.

Paradigmatska osa ove knjige zasnovana je na intenciji autorke da na osnovu sopstvenih, novostečenih saznanja o piscu i djelu, zatim pomoću kritičko- analitičkih sudova eminentnih lalićologa saopštenih u njihovim monografijama, kao i pomoću studija i ogleda različitih autora, sveobuhvatno i na jednom mjestu, eksplicira sudove o Lalićevom stvaralaštvu i time doprinese umjetničkoj i naučnoj valorizaciji njegovog djela, koje u poslednjoj fazi nosi ikonični znak autokritike revolucije.

Istina koju je svojim djelom ponudio Mihailo lalić, pisac izuzetne intelektualne moći i ljudske hrabrosti, nije utemeljena samo u biću istorije već je duboko zakopana i u ljudskim dušama. Zato se poetološka esencija poslednjih lalićevih knjiga, kao i zajednička poruka njihovog epskog i stvaralačkog subjekta, može istinski iskazati piščevim odričnim rijelima: „Ne slažem se“ .. I to je zanat – naglasila je autorka knjige mr Zora Jestrović.

Izvor: RTPV