Naslovna Vijesti Društvo Glasove kupuju i potpornim zidovima

Glasove kupuju i potpornim zidovima

0

U ulici ne postoji horizontalna i vertikalna signalizacija, nijesu urađeni trotoari, ali se potporni zidovi grade na mjestima gdje za to nema potrebe, navode iz Mreže NVO sjevera

PLjEVLjA – Radovi u Ulici Save Kovačevića poslednjih dana izazivaju brojne kritike, a iz Mreže nevladinih organizacija sjevera lokalnu upravu optužuju da gradi nepotrebne potporne zidove za potrebe pojedinaca, odnosno da se ti radovi izvode kako bi vladajuća koalicija koju čine DPS, SD i Bošnjačka stranka kupila glasove.

-Pod izgovorom rekonstrukcije ulice, kupuju se glasovi za aktuelnu vladajuću koaliciju. Trenutno se grade potporni zidovi pored kolovoza, a nijesu predviđeni radovi na popravci i rekonstrukciji šahti i slivnika koji nijesu spojeni u odvodne cijevi atmosferske kanalizacije.Postavlja se pitanje gdje će biti potrošeno 140 hiljada eura namijenjenih za poslove u pomenutoj ulici- navode iz Mreže NVO sjevera.

Ističu da Ulica Save Kovačevića ne bi trebalo da bude zaobilaznica oko grada.

-U ulici ne postoji ni horizontalna ni vertikalna signalizacija. Nijesu urađeni ni trotoari, a ulica služi kao zaobilaznica oko grada za teretni saobraćaj.Pritom se grade samo potporni zidovi. Pozivamo predstavnike lokalne uprave da javno saopšte šta je sa izgradnjom stepeništa za povezivanje naselja Balibegovo brdo i Gagovića imanje i da li je po projektu rekonstrukcije Ulice Save Kovačevića predviđena i gradnja trotoara- pitaju iz Mreže NVO sjevera.

Konstatuju da je i laiku jasno da se besmisleni potporni zidovi grade i tamo gdje apsolutno nijesu potrebni već samo služe pridobijanju glasača, a „novac građana baca se u bure bez dna”.

-Tamo gdje bi trebalo uraditi potporne zidove da bi se popravila statika objekata koji su ugroženi, ne radi se ništa, a na mjestima gdje nema nikakve potrebe za potpornim zidovima izvode se radovi – navodi se u saopštenju Mreže NVO sjevera.

Podsjećamo, rekonstrukcija Ulice Save Kovačevića počela je 2009. godine i intenzino je rađena naredne dvije godine. Kada je koalicija oko DPS-a na lokalnim izborima pretrpjela poraz, a na mjesto predsjednika opštine umjesto Filipa Vukovića došao Miloje Pupović iz redova SNP-a, formirana je komisija koja je utvrdila da radovi nijesu završeni i da je neophodno izdvojiti još oko 150 hiljada eura. Prethodnih godina za te radove nije bilo novca u opštinskoj kasi, tako da je realizacija radova otpočela tek prethodnih mjeseci.

Potrošeno preko dva miliona

Iz lokalne uprave je nedavno saopšteno da je za radove na rekonstrukciji Ulice Save Kovačevića od 2011. godine do danas utrošeno čak 2.176.000 eura. Nije rečeno koliko je projektom rekonstrukcije trebalo da bude potrošeno. Radove je izvodilo preduzeće „Užice putevi”, ali je bilo i drugih preduzeća u vidu podizvođača. „Užice putevi” su napustili radilište, jer iz lokalne uprave nijesu poštovali dogovorenu dinamiku isplate izvedenih radova. Nakon što su Užičani napustili gradilište, ulica nije završena, a samim tim nije ni tehnički primljena, odnosno zvanično nije puštena u promet.

izvor:dan.me