Naslovna Vijesti Društvo CGO: Nadležni da najstože kažnjavaju svaki oblik nasilja

CGO: Nadležni da najstože kažnjavaju svaki oblik nasilja

0

Povodom Međunarodnog dana nenasilja – 2. oktobra, Centar za građansko obrazobanje (CGO) koristi priliku da pozove sve subjekte društva da ulože više napore u stvaranje društvenih normi koje vode nenasilnim rješavanima sukoba, ali i nadležne institucije da najstrože sankcionišu ponašanje onih koji podstiču i produbljuju bilo kakav oblik nasilnog ponašanja.

“Da bi doprinijeli izgradnji društva, otvorenog za promjenu i usvajanje demokratskih vrijednosti i standarda, potrebno je postaviti temelje odgovornog djelovanja svakog pojedinca u svim društvenim promjenama. Jedino kroz sistem odgovornosti možemo doprinijeti kreiranju kulture nenasilja”, poručila je saradnica na programima u CGO-u Tamara Milaš.

U Crnoj Gori se, kako istoiče, bilježe brojni slučajevi nasilja nad novinarima, nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja u školama, ali i nasilja koje se vrši urušavanjem institucija sistema. To, prema njenim riječima, prati izostanak adekvatnih procesuiranja i sankcija, kao i sistematičnog bavljenja uzrokom i posljedicama nasilja.

“Veoma mali procenat onih koji su žrtve nasilja su spremni da govore o ličnom iskustvu u vezi sa nasiljem, upravo zbog nesigurnosti da će biti zaštićeni od strane nadležnih organa. Uzroke možemo tražiti i u nezavršenom procesu suočavanja sa skorijom nasilnom prošlošću, koja nije ni u fokusu pravosudnih institucija niti ima mjesto u sadržaju istorijskih udžbenika. A činjenica je da su se na ovim prostorima desili strašni oblici nasilja nad civilnim stanovništvom tokom postjugoslovenskih ratova devedesetih godina, koji su ostavili za sobom žrtve, ali i neizvedenu odgovornost nad počiniocima a samim tim i neizvedenu pravdu za žrtve”, naglašava Milaš.

Ona tvrdi da sve to ne unaprijeđuje sistem nenasilja i ne doprinosi poštovanju zakona i strateških dokumenata koji uređuju oblast nasilja, već dodatno viktimizira one koji su pretrpjeli neki oblik nasilja.

“Stoga, CGO koristi priliku da obilježi ovaj dan i pozove sve aktere društva da zajednički gradimo društvo koje će naglašavati dostojanstvo svake osobe i odupirati se svakom obliku zloupotrebe moći i kroz odgovorno djelovanje pojedinca, grupe i institucije”, ističe ona.

Izvor:CdM