Naslovna Najnovije vijesti NOVI ŠEFOVI, A STARI PROBLEMI

NOVI ŠEFOVI, A STARI PROBLEMI

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skoro svakodnevna obraćanja pljevljaka Alije Šljuke u poslednjih tri ipo godine i „obijanja“ pragova raznih institucija u Crnoj Gori, kao  i odgovori koje je dobijao od nadležnih institucija, prvenstveno direktora Uprave policije, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Službe unutrašnje kontrole rada policije, nekoliko dosadašnjih načelnika CB Pljevlja i drugih, njihovih izvještaja i preporuka, dovelo je do potpunog gubitka povjerenja građana u profesionalizam državnih organa, posebno onih koji su zaduženi za sprovodjenje zakonskih propisa i brige oko lične bezbjednost građana i njihove imovine.

Podsjećanja radi, prije tri i po  godine u prostorije NVO „Alternativa“ u Pljevaljima je bačena raučna bomba dok se izvršni direktor te NVO nalazio u objektu sjedeći za računarom.

Šljuka smatra da je  počinilac ovog, po svim obilježjima, terorističkog akta pokušao da ga ubije, a da policija i državne institucije nijesu uspjele da otkriju ni počinioca, ni eventualnog naručioca njegovog pokušaja likvidacije.                                                                                                                           On tvrdi da ni nakon tri i po godine nama nikakvog pomaka u istrazi iako je došlo do kadrovskih promjena i na čelu CB Pljevlja, u sektoru kriminalistike policije, ali i u samoj Upravi policije Crne Gore. 

 Nashvatljiv odnos i neotkrivanje počinilaca ovakvih teških krivičnih djela usmjerenih protiv života ljudi dodatno motiviše i ohrabruje počinioce na ponavljanje krivičnih djela, jer su za prethodna počinjena djela prošla nekažnjeno.

“Koliko su pažnje posvetili mom slučaju najbolje govori podatak da su poslednje istražne aktivnosti na ovom slučaju sprovedene u martu 2016. godine, izuzimajući listing telefonskih poziva od osumnjičene osobe u maju 2017. godine. Policijski službenici koji su radili na mom slučaju do sada nisu uspjeli da riješe ni jedan ovakv ili sličan slučaj, pa čak ni bombaški napad na bivšeg načelnika CB u Pljevljima Darka Ćorca, kao ni brojne druge slične slučajeve koji su usledili nakon ovog događaja, kaže Šljuka“.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je još u avgustu 2016. godine, uputio preporuku Upravi policije da bez odlaganja, preduzme sve potrebne mjere i radnje radi otkrivanja osobe ili osoba odgovornih za bacanje ručne bombe u prostorije ove NVO. Pored toga  naložio je i da mu se bez odlaganja, dostavi odgovor o zahtjevu za bezbjednosnu procjenu Šljuke, ali još uvijek niko ništa nije uradio, odnosno Uprava policije je u potpunosti ignorisala zahtjev i preporuku Zaštitnika.

Niti dostavljaju izvještaj o preduzetim radnjama i mjerama, niti ima bilo kakvog izjašnjenja za eventualno izvršenje preporuka. Jednostavno Uprava policije je u potpunosti ignorisala preporuke i zahtjeve Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, zaključuje Šljuka.