Naslovna Vijesti Društvo Radionica na temu – Mladi i alkoholizam

Radionica na temu – Mladi i alkoholizam

0

U Srednjoj stručnoj školi, na času sociologije za učenike   II-8 , III-5 i III-7 odjeljenja ,  organizovana  je i  realizovana radionica na temu :Mladi i alkoholizam .Čas je održan u svečanoj sali škole.

Učenici su imali priliku da se kroz edukativne igrice , rad u grupama  i izradu  mini projekata više  informišu o alkoholizmu kao bolesti zavisnosti, znacima alkoholizma, razlozima  zbog kojih mladi počinju da pretjerano  konzumiraju alkoholna pića kao i o posljedicama , prevenciji i liječenju alkoholizma.

Radionica na temu - Mladi i alkoholizam SSS 21.2.19

 

Cilj radionice jeste podizanje svijesti mladih o štetnosti konzumiranja alkoholnih pića po fizičko i psihičko zdravlje mladog čovjeka te posljedicama koje ostavlja na porodicu, prijatelje i cjelokupno okruženje.Pretjerano konzumiranje  alkoholnih pića može dovesti do fizičkog, psihičkog i socijalnog propadanja mladog čovjeka.

Radionica na temu - Mladi i alkoholizam 4

Učenici su na  jedan jasan i cjelishodan način , podijeljeni u grupama radili zajedno na uspješnom rješavanju postavljenih zadataka  razvijajući vještine za saradnju i vještine analitičkog i kritičkog razmišljanja.Kroz diskusiju u kojoj su učestvovali svi prisutni (i učesnici radionice i gosti) učenici su predlagali  mjere prevencije i rehabilitacije i iznosili sopstvene  preporuke o načinima suzbijanja  alkoholizma među mladima i preduzimanju konkretnih  radnji po tom pitanju . U toku radionice kritički su  se odnosili prema svakom obliku omalovažavanja , vrijeđanja i neprimjerenog (nečovječnog) ponašanja prema osobama koje imaju problema sa alkoholom ističući na taj način vrijednost poštovanja ljudskog dostojanstva i  ljudskih prava kao univerzalnu vrijednost.

Radionica na temu - Mladi i alkoholizam 45

 

Organizatori i realizatori pomenute radionice bile su profesorice sociologije Slavojka Beba Čepić i Adisa Malagić .U realizaciji pomenute radionice učestvovao je i pedagog škole Radan Kartal . Pomunutoj radionici prisustvovala je i predsjednica Akiva ekonomske grupe predmeta Amira Čolak.

Danko Gospić učesnik projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore