Naslovna Vijesti Društvo Juče u 13 sati Pljevljaci gušili u sumpor dioksidu

Juče u 13 sati Pljevljaci gušili u sumpor dioksidu

1

Agencija za zaštitu životne sredine u poslednje vrijeme kao i da ne postoji. Ova Agencija za čije funkcionisanje država izdvaja ne mala sredstva juče, se nije oglasila iako je bilo dužna po zakonu da to uradi i da naloži nadležnoj inspekciji da ispita zbog čega je mjerna stanica kvaliteta vazduha u Pljevljima u subotu 13 sati izmjerila 509, 2 ug/m3 sumpor diokisda.

IMG-240d5bf9d43dad39d3f0f01846935216-V

Ova Agancija ni nakon 24 sata nije obajsnila Pljevljacima odakle po sunačnom danu, i to u periodu, kada se skoro nije ni ložilo, jer je bilo preko 10 stepeni, tolika koncetracija ove izuzetno opasne materije u vazduhu. Ono što je intersantno samo sat prije toga sumpor dioksida skoro da i nije bilo u vazduhu, a za manje od tri sata koncetracija SO2 bila je u normali. Naravno da samo možemo da nagađamo šta je uzrok, ali nadležna državna Agencija bila je dužna da preko sredstva javnog informisanja Pljevljake upozori na visoku koncetraciju SO2 i pozove građane da ispoštuju preporuke Instituta za javno zdravlje.

Koliko je ova materija opasna najbolje govori podatak Svjetske zdrastvene organizacije da sumpor dioksid djeluje nadražujuće na sluznice i gornje disajne puteve. Veća količina udisanog SO2 zadržava se u nosu i grlu, a samo manja količina dospije u pluća (pri normalnom disanju kroz nos). Reakcije Ijudi su različite, jer im osjetljivost na SO2 nije ista. Dokazano je da koncentracija od 1 ppm (mjerna jedica koja je deset puta veća od one koja se koristi u mjernim stanicama u Crnoj Gori)kroz 6 sati nije izazvala većih poteškoća. Trideseto minutno udisanje koncentracije od 5 ppm izazvalo je sušenje bronhija (otežano disanje). Koncentracije iznad 20 ppm su iritirajuče. U ozbiljnim slučajevima, udisanjem visoke koncentracije može doći do sakupljanja vode u plućima, smanjenja kiseonika u krvi i smrt za nekoliko minuta. Simptomi uslijed nakupljanja vode u plućima su kašljanje i osjećaj nedostatka zraka, a mogu se pojaviti nekoliko sati (ili par dana) nakon izloženosti.

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.