Naslovna NVO Održana Konferencija – Primjena asistivne tehnologije u obrazovanju i socijalnoj zaštiti

Održana Konferencija – Primjena asistivne tehnologije u obrazovanju i socijalnoj zaštiti

0

Nevladino udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju „ Zračak Nade“organizovalo je Konferenciju na temu -Primjena asistivne tehnologije u obrazovanju i socijalnoj zaštiti- 29. maja 2018. godine od 11:00 do 14:30h u hotelu Verde, u Podgorici.

Konferencija Zračak nade U Podgorici

Konferencija je realizovana u okviru projekta „ Poboljšanje usluga podrške za život uzajednici upotrebom asistivne tehnologije“. Projekat je podržao Fond za aktivno građanstvo–fAKT i dio je programa “ De Facto Razvoj” koji  finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz program IPA 2016 Instrument za civilno društvo.

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorila Svetlana Dujović, član Upravnog odbora NVU „ Zračak Nade“. Takodje, govornici na Konferenciji su bili i predstavnici Ministarstva prosvjete mr. Tamara Milić Načelnica Direkcije za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, inkluzivno obrazovanje i strateško programiranje i razvoj, Marina Medojević samostalna savjetnica iz Ministarstva rada i socijalnog staranja i Aleksandar Nikitović radni terapeut- izvršni director terapeutskog centra Ekinisi, iz Atine, Grčka.

Na Konferenciji su predstavljeni aplikacija „ Social skills animation“, koja je razvijena u Grčkoj i softver koji je razvijen u JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju I odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja.

asistivna tehnologija Zračak nade konferencija

Korišćenjem aplikacije „Social skills animation“ korisnik (terapeut, pružalac usluge ili roditelj koji direktno radi sa djetetom) može da za vrlo kratko vrijeme kreira personalizovanu  animaciju koja prikazuje željeno ponašanje.

Softver koji je razvijen u Crnoj Gori je iz oblasti: pisanja, matematike, čitanja i crtanja, razvoja govora i jezika, kompjuterske pismenosti i vještina potrebnih za svakodnevni život.

Konferencija ZN

Konferenciji je prisustvovao veliki broj učesnika, medju kojima su bili predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva rada i socijalnog staranja, osnovnih i srednjih škola, resursnih centara, dnevnih centara i NVO sektora iz Crne Gore. Interesovanje svih prisutnih za uvodjenje asistivne tehnologije u radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju je bilo veliko i svi su iskazali interes zarealizaciju ove ideje.