Naslovna Vijesti Biznis Odobrena bespovratna podrška od 460 hiljada eura za 284 poljoprivrednika

Odobrena bespovratna podrška od 460 hiljada eura za 284 poljoprivrednika

0

Kroz Javni poziv za dodjelu podrške poljoprivrednim proizvođačima koji Ministarstvo poljoprivrede realizuje u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede – IFAD, za 2020. godinu, za investicije u iznosu 866 hiljada eura koje realizuju 284 proizvođača, odobrena je bespovratna podrška od 460 hiljada eura.

Ovom podrškom biće omogućena nabavka 116 grla krupne i 177 grla sitne stoke, preko 8,5 tona sadnog materijala, ukupno 36 investicija za nabavku materijala za adaptaciju i izgradnju objekata za smještaj grla i za obradu ili preradu proizvoda, 167 investicija u nabavku sitne mehanizacije i 4 investicije u nabavku opreme koja služi skladištenju, obradi i preradi gotovih proizvoda.

Takođe, kroz Javni poziv opštinama Nikšić, Šavnik, Žabljak, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Petnjica za podršku razvoju ruralne infrastrukture za 2020. godinu, pristiglo je ukupno 135 aplikacija, ukupne vrijednosti preko 5,6 milionaeura, od čega je za putnu infrastrukturu 105 aplikacija, ukupne vrijednosti 4,2 miliona eura i 30 aplikacija za vodosnabdijevanje, ukupne vrijednosti 1,4 milionaeura. U toku je procedura vrednovanja, rangiranja i odobravanja pristiglih aplikacija, nakon koje očekujemo da će u ovoj godini biti asfaltirano dodatnih 40km seoskih putevai realizovano najmanje 15 novih investicija u vodosnabdijevanje.

U prethodne dvije godine Vlada je sa IFAD-om i lokalnim samoupravama, izgradila je 55 dionica asfaltnih ruralnih puteva u sedam crnogorskih opština – Nikšić, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Petnjica, Žabljak i Šavnik, ukupne dužine oko 39 km i vrijednosti preko 2,6 miliona eura. Realizovano je i 26 projekata u oblasti vodosnabdijevanja, ukupne vrijednosti skoro 1 milion eura. 

U istom periodu 279 poljoprivrednih proizvođača realizovalo je investicije vrijedne 941 hiljadu eura, za šta su kroz ovaj projekat dobili podršku od preko 460 hiljada eura. Nabavljeno je 147 grla krupne i 463 grla sitne stoke, preko 68 tona sadnog materijala i 12.400 sadnica bobičastog voća. Realizovano je i 28 investicija u nabavku materijala za adaptaciju i izgradnju objekata za smještaj grla i za obradu ili preradu proizvoda, 98 investicija u nabavku sitne mehanizacije, 11 investicije u nabavku opreme koja služi skladištenju, obradi i preradi gotovih proizvoda i 5 investicija u nabavku transportnih sredstava.

Procjenjuje se da preko 17.000 korisnika ima direktnu korist od ovih investicija.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.