Naslovna Vijesti Hronika Nekoliko postupaka zbog dešavanja u NK i PV

Nekoliko postupaka zbog dešavanja u NK i PV

0

Ombudsman Siniša Bjeković kazao je da su zbog hapšenja sveštenika u Nikšiću, kao i onog što je nakon toga uslijedilo u tom gradu i u Pljevljima, pokrenuli nekoliko postupaka – po službenoj dužnosti i na inicijativu građana.

„Pokrenuti su i postupci koji su vezani za sve one intervencije u kojima se postavilo pitanje upotrebe sile, odnosno ovlašćenja policije u konkretnoj situaciji, kao i postupci koji se tiču govora mržnje kroz društvene mreže i neki na inicijativu građana koji se smatraju ugroženim zbog same ove situacije, sopstevene sigurnosti i odnosa koji se javljaju u društvu“, rekao je on.

Najavio je da će narednih dana početi terenske obilaske pojedinih lokalnih sredina, ,,da bi razgovarali sa aktuenim činiocima koji u toj sredini mogu da pokrenu dijalog, doprinesu smirivanju tenzija“.

„Kako bismo počeli da razmišljamo malo hladnije glave i da uđemo u proceduru građanskog dogovaranja. Ovo što se sada dešava u Crnoj Gori ne ide u korist nikome. Čitavo vrijeme govorimo o otvaranju, pokretanju dijaloga, a kada dođete do situacije da se sve relaksira i kada taj dijalog konačno treba da se nastavi tamo gdje je stao – onda dobijate ovakvu situaciju“, kazao je on.

Prema riječima ombudsmana, najmanje što nam treba je bilo kakav vid konflika.

„Ono što nas zatiče kao instituciju, i ljude u ovakvom okruženju, jeste činjenica da smo išli ka smirivanju tenzija, u smislu popuštanja mjera odnosno naredbi koje su bile uvedene i ne mogu da razumijem, uz svo dužno poštovanje, upravo kad smo ušli u relaksiranje situacije – da se pojavljuju ovakve situacije u Crnoj Gori. Među svima nama potrebno je mnogo više odgovornosti da se ovakvo vrijeme prevaziđe, odnosno da se ovako težak momenat prebrodi“, poručio je on.

Naveo je da institucija ombudsmana nije zatečena samim tokom događaja, koji je uslijedio nakon početnih stvari koje su se desile u Crnoj Gori.

Izvor: rtcg.me

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.