Naslovna Najnovije vijesti KOLIĆ: UGROŽENOM BRATU SE MORA PRISKOČITI U POMOĆ I POMOLITI SE ZA...

KOLIĆ: UGROŽENOM BRATU SE MORA PRISKOČITI U POMOĆ I POMOLITI SE ZA NJEGA

0

Danas sam se, prije svitanja, ispred Sahat Kule u Podgorici pomolio za mir, vladiku Joanikija i sav pravoslavni narod u Crnoj Gori.

Molim svoju braću Muslimane da se danas u svim džamijama i svojim domovima pomole za mir, medjuvjerski i medjunacionalni sklad, za svu braću svih vjera i nacija, a posebno za vladiku Joanikija koji je nepravedno, politički motivisano uhapšen i utamničen.

Mi smo braća, a brat ugroženom bratu mora priskočiti u pomoć i pomoliti se za njega, za njegovo zdravlje i spas. Niti jedan čovjek ne smije slušati, a naročito ne poslušati glasove koji pozivaju na nasilje, bratomržnju i ratove, a koji dolaze od ljudi zarobljenih u prošlosti. To nije budućnost naših porodica, naše zemlje i naše djece. Naša zvijezda vodilja treba da bude pomirenje, ljubav, sloga i zajedništvo.

Neki danas u ostvarivanju svojih ciljeva ne zaziru od prolivanja bratske krvi, suza majki i sestri, leleka naših očeva. Takve moramo prezreti i sabrati se ljubavlju, poštovanju i uvažavanju jedni drugih. Ni jedna vjera ne poziva na mržnju, a oni koji pozivaju na ratove i nemire, ne pozivaju u ime vjere, u ime slobode i u ime ljubavi.

Ovih dana hapsi se velikodostojnik Crkve u kojoj se Bogu mole moje kolege, prijatelji, komšije. Moj drugovi iz đačkih i saborci iz poslaničkih klupa, moja braća sa kojima dijelim i sreću i tugu. Sa kojima proslavljam najljepše trenutke života, ali se savjetujem kada je teško. Njihova vjera i njihova Crkva je napadnuta. Moja je obaveza, a kako me je učio i moj otac Hazo, da uvijek pomognem ugroženom.

Jutros sam odlučio da se pomolim dragom Alahu da ispravi nepravde koje se danas nanose našoj braći, da posije ljubav slogu i mir među ljudima.

I završavam na kraju poučnom pričom: Kada je Omer došao u Jerusalim, ne u tenku ili avionu već na kamili, patrijarh Sofronije mu je poželio dobrodošlicu i predao ključeve grada zatim ga pozvao da se pomoli u bazilici.

Omer je na to odgovorio: „Ako se ja budem molio tu, muslimani će htjeti da se mole, oduzet će vam crkvu, a ja želim da ostane vaša.“ Umjesto toga Omer se pomolio u blizini crvke.

Braćo, pomolimo se ispred svojih svetinja za spas svakog čovjeka na zemlji. Ne gledajmo razlike i širimo ljubav. Jer nema te nepravde koja će pobijediti ljubav.

Dženan Kolić, poslanik Demokrata

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.