Naslovna Vijesti Društvo Analizirana epidemiološka situacija u gradu i spremnost medicinskih institucija u odnosu na...

Analizirana epidemiološka situacija u gradu i spremnost medicinskih institucija u odnosu na pandemiju korona virusa

2

Danas je održan redovni sastanak Opštinskog tim za zaštitu i spašavanje. Na sastanku su bili prisutni svi članovi tima. Opštinski tim kontinuirano prati i sprovodi sve mjere i preporuke NKT za zarazne bolesti  ali i istovremeno prepoznaje specifične potrebe za njihovo sprovođenje na lokalnom nivou.

Golubović je istakao da se na današnjem sastanku NKT analizirala epidemiološka situacija u gradu i spremnost medicinskih institucija u odnosu na pandemiju korona virusa. Konstatovano je da su zdravstvene ustanove spremne da reaguju na sve nove situacije i da su opremljene i prostorno i tehnički.

Vrši se redovna kontrola osoba koje se nalaze u samoizolaciji kojih ima ukupno 184, kao i novih koji dolaze nakon vremena provedenog u karantinu. Svi oni koji imaju simptomatske indikacije za testiranje se testiraju na korona virus i obavještavaju se o rezultatima testa.

U Pljevljima nema zaraženih korona virusom.

Predsjednik Opštine Igor Golubović je apelovao na sve naše sugrađane da pokažu najviši stepen samodiscipline i odgovornosti prema poštovanju naredbi i preporuka NKT, da poštujemo fizičku distancu kada moramo da izađemo van domova i da smanjimo kretanje na najmanju moguću mjeru. Da smanjimo i onemogućimo putovanje u mjesta u kojima su registrovani slučajevi i dolazak iz takvih mjesta na teritoriju naše opštine.

Samo na taj način možemo održati epitet jedne od rijetkih opština bez zaraženih korona virusom.

U Pljevljima se mjere NKT generalno poštuju. Od momenta stupanja ovih mjera na snagu registrovano je 15 krivičnih djela prema 16 lica koja su prekršila naredbe NKT i to kršenjem mjera o samoizolaciji, boravkom više lica na jednom mjestu, prevozom više od dvije osobe u automobilu ili radom ugostiteljskih objekata.

Upućen je i dodatni apel iz CB Pljevlja i Komunalne policije da se smanji okupljanje penzionera u centru grada, šetnja djece bez roditeljskog nadzora, okupljanje omladine na neformalnim mjestima, boravak i zadržavanje sugrađana u parku Vodice i kod česme kod Motela.

Golubović je pozvao sugrađane da obavijeste nadležne organe o svim uočenim nepravilnostima.

On je istakao i da opštinski kol-centar radi bez problema, i da Crveni krst svoje aktivnosti obavlja bez problema. „Do danas je našim sugrađanima isporučeno preko 240 paketa jednokratne pomoći u namirnicama a danas smo odlučili da opština Pljevlja uplati Crvenom krstu 4.000 eura za nabavku namirnica za podjelu najugroženijim sugrađanima na seoskom podruju, što ćemo uraditi tokom sledeće nedelje“– kazao je Golubović.

Sve komunalne službe u Pljevljima rade po utvrđenim obavezama tokom trajanja ove vanredne situacije. Danas je odlučeno i da se od sjutra onemogući dolazak stranaka u Građanski biro Opštine Pljevlja radi predaje dokumentacije i zahtjeva a da će se sva službena komunikacija odvijati preko Pošte, odnosno elektronskim putem.

Predsjednik je pohvalio i zaposlene u Američkom uglu koji su do sada na svom 3D printeru izradili 70 medicinskih vizira koji su dostavljeni OB Pljevlja na dalju upotrebu.

„Poštovani građani, zahvaljujem se svima Vama koji poštujete najvažniju preporuku koju svaki dan ponavljamo i naglašavamo, a to je da OSTANEMO DOMA ILI KUĆI kako kome odgovara“ –  zaključio je predsjednik Golubović u svojoj izjavi nakon održanog sastanka kriznog štaba.

2 KOMENTARA

  1. Шта сте предузели да грађанима обезбиједите исправну воду за пиће да се смањи окупљање грађана код чесме код Мотела? Зашто нема информације о исправности воде са градских изворишта?

Comments are closed.