Naslovna Vijesti Društvo Žena promoter domaćih tradicionalnih proizvoda i zanata

Žena promoter domaćih tradicionalnih proizvoda i zanata

0

U organizaciji NVU “Građanska inicijativa” danas je otvorena  manifestacija „Žena promoter domaćih tradicionalnih proizvoda i zanata“.

Cilj manifestacije je kako pojašnjavaju iz NVU “Građanska inicijativa”   afirmacija i promocija kulturnih i tradicionalnih vrijednosti žene i našeg grada.

“ Cilj nam je da kroz prizmu žene prikažemo sve ono što je nekada žena vrijedna i mudra ovog grada radila. Cilj nam je da to sačuvamo od zaborava i na jednom mjestu prezentujemo našoj i crnogorskoj javnosti a onda i regionu sve osobenosti i specifičnosti našeg grada kao lokalne zajednice i svih onih vrijednosti koje naš grad na ovaj način nosi sa sobom“ – kazala je Ismeta Džakić, NVU “Građanska inicijativa”.

Na manifestaciji je predstavljen niz domaćih proizvoda koje su spravljale  vrijedne ruke pljevaljskih žena.

“Danas je tu niz domaćih proizvoda koje je vrijedna pljevaljska žena spravljala na tradicionalan način. To su proizvodi od paprika, mrkve, cvekle, razne vrste džemova, tradicionalni proizvodi od naše mirisne ruže, osobene za grad Pljevlja i Crnu Goru , sokovi, likeri, slatko, đulsija, ružino ulje, do tradicionalne pljevaljske kuhinje pripremljene na tradicionalni način na šporetu na drva. Upravo na ovaj način želimo da se vratimo u ono vrijeme kada je porodica bila na okupu, upravo uz ovaj šporet i naša stara jela” – dodaje Ismeta Džakić.

Stari zanati na manifestaciji su bili zastupljeni ručnim radovima u tehnikama koje su koristile naše mame i bake, a koje nikad ne izlaze iz mode.

“Žena je znala da na sebi svojstven način, sa zadoljstvom utka svu svoju ljubav i pažnju porodice u taj vez. Tu je puni vez, bjelovez, heklani komadi, zlatovez. Žena je znala da u kasne noćne sate veze na đerđefu zlatnim nitima i da upravo na taj način sebe hrani i utka svu svoju ljubav kroz taj đerđef u svoju porodicu i u svoj grad” – ističe Džakić.

Kroz očuvanje kulturne baštine i afirmaciju tradicije u NVU “Građanska inicijativa” žele razvijati kulturni i agro turizam.

U planu imaju i osnivanje niza klubova sa ciljem promocije više ideja koje imaju kako bi pomogli ženama da iskažu svoju kreativnost i daju doprinos široj zajednici.  

Izvor: rtpv

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.