Naslovna Vijesti Biznis Preko stotinu Pljevljaka ostalo bez primanja, ugroženo poslovanje, prihoda nema, a dažbine...

Preko stotinu Pljevljaka ostalo bez primanja, ugroženo poslovanje, prihoda nema, a dažbine čekaju.

2

Zbog zatvaranja, ugostiteljskih objekata, frizerskih salona, kladionica, stomatoloških ordinacija koje nemaju ugovore sa Fondom zdravstva, butika i drugih prodajnih objekata koji su obuhvaćeni mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti preko stotinu Pljevljaka ostalo je bez bilo kakavih novčanih primanja.

Iako su iz Vlade reagovali i u saradnji sa Infesticionim razvojnim fondom pokušali sa da sa novim kreditnim linijama namijenjenim poboljšanju likvidnosti preduzeća pomogne privatnicima teško da će uspjeti u tme, jer je većina privatnika u Pljevljima odavno u problemu. Veliki broj privatnika u Pljevljima, odavno se muči sa plaćanjem poreza i doprinosa sebi i zaposlenima, tako da bi uzimanje novog kredita još više ugrozilo poslovanje pa će većina njih pokušati da mirovanjem radnog staža ili neplaćenim odsustvom koliko toliko ublaži štetu. Niko nije ni pomenuo stomatološke ambulatnte od kojih više od trećine nema ugovor sa Fondom, pa tako nema ni primanja. Većina vlasnika ovih ambulanti plaćaju zakup i zarada nekih vlasnika ovih ordinacija je jedini izvor prihoda u porodici.

Ono što je intresantno, iako smo dobili na desetine molbi privatnika da ukažemo na to da su i samo vlasnici trgovina koje ne rade zbog opasnosti od širenja zaraze egzistencionalno ugroženi, niko nije želio da mu se pominje ime, navodno zbog straha da će biti meta inspekcije ili će naići na osudu javnosti !?

U svakom slučaju problem postoji, neki će, čij su lokali pod zakupom, morati da potraže nove lokacije za svoj prodajni objekat, jer vlasnici objekta bez obzira na sve traže uplatu kirije. Nakon svega čeka ih plaćanje državnih i lokalnih dažbina, dok roba koja čami po radnjama gubi na vrijednosti.

Podsjetimo ranije su se vlasnici prodajnih objekata žalili na male pazare i visoke zakupe, u centralnoj gradskoj zoni, samo u glavnoj ulici, Kralja Patra, na oko 250 metara ima oko petnaestak kaldionica, koji plaćaju kirije od 700 eura pa na više, što je za vlasnike butika, parfimaerija, knjižara…. misaona imenica. Odliv stanovništva prepolovio je dnevne pazare u odnosu na one od prije deset godina, a ekonomska kriza, povećanje državnih i lokalnih dažbina kao i pojačana poreska disciplina dovela je značajan broj različitih trgovina do katanca pa su neki od vlasnika takvih trgovina ili uslužnih objekata već odavno promjenili mjesto boravka.

2 KOMENTARA

 1. Mi smo odavno zarazeni u Pljevljima .Od pojedinih prehrabrenih radnji koji sve vise imaju u radnju nego prehranu.
  Primer.
  Domestos pored hljeba.
  Tekstil pored mljecnih proizvoda.
  Plastiku blizu mesnih proizvoda.
  I to ispekcija sve zna i nista ne preuzma .
  Neka oni to fizicki odvoje i nije problem
  Da nas vise ne truju sa takvim radom
  Narode morate voditi racuna dje sta kupujete
  Sada je najvaznija higijena

Comments are closed.