Naslovna Vijesti Društvo Od ponedjeljka nema nastave za oko 95.000 školaraca i 26.000 studenata

Od ponedjeljka nema nastave za oko 95.000 školaraca i 26.000 studenata

0

Zbog situacije sa koronavirusom Crna Gora je juče donijela odluku da nastava od 16. marta bude obustavljena u narednih 15 dana.

Tako će van školskih klupa biti oko 68.000 osnovaca i oko 27. 000 srednjoškolaca. Oko 22.000 mališana neće ići u vrtiće, a zbog cjelokupne situacije, van fakultetskih jedinica biće oko 26.000 studenata.

Crna Gora se ovim mjerama pridružila brojnim zemljama koje se obustavom nastave bore sa epidemijom koronavirusa. Širom svijeta trenutno je oko 300 miliona đaka van školskih klupa.

Osim Crne Gore, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Sjeverna Makedonija… samo su neke od zemalja koje su otkazale nastavu.

U susjednoj Hrvatskoj će od ponedjeljka biti zatvorene sve osnovne, srednje škole i fakulteti. U Albaniji su sve škole zatvorene do 3. aprila.

Vlada Sjeverne Makedonije je donijela odluku da se zatvore obdaništa, škole i fakulteti na dvije sedmice.

Od ponedeljka će u Francuskoj biti zatvoreni svi vrtići, škole i univerziteti kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, najavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

U Belgiji mjere su stupile na snagu u petak u ponoć i biće na snazi do 3. aprila, mada će škole biti zatvorene pet nedjelja.

U njemačkoj pokrajini Bavarska zbog epidemije virusa korona od ponedeljka, 16. marta, biće zatvorene škole, obdaništa i starački domovi sve do 6. aprila.

Italija je zbog epidemije koronavira već ranije zatvorila sve osim prehrambenih trgovina i država je u svojevrsnom karantinu.

U Bugarskoj je na snazi vanredno stanje zbog koga su zatvorene sve obrazovne ustanove.

U Sloveniji su sve škole zatvorene od 16. marta, dok je Mađarske odlučila da zatvori sve univerzitete. Portugalija je zatvorila škole u zemlji do 9. aprila, kada će biti napravljena nova procjena stanja.

Srbija, u kojoj ima više slučajeva koronavirusa, jedina je zemlja u regionu koja nije obustavila nastavu.

Premijer Duško Marković je danas najavio da je zatražio da Ministarstvo prosvjete pripremi plan objavljivanja nastavno-obrazovnih sadržaja putem štampe, elektronskih medija i drugih kanala komunikacije za vrijeme trajanja obustave nastave.

U Crnoj Gori za sada nije zabilježen nijedan slučaj korinavirusa.

Nadležni su juče saopštili da se zabranjuju sva javna okupljanja, posjete bolnicama i zatvorima, uplovljavanje kruzera i jahti, a nastava u školama i vrtićima se obustavlja najmanje 15 dana.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović je juče poručio da će oni koji se ogluše o ove mjere krivično odgovarati. Jednom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina biće plaćeno odsustvo sa posla dok djeca ne idu u školu. To odsustvo se ne odnosi na zdravstvene radnike.

Izvor: cdm.me