Naslovna Kultura „Dok se nova muka rađa“ – Milenka Jovića

„Dok se nova muka rađa“ – Milenka Jovića

1

U izdanju Udruženja književnika Crne Gora izašla je iz štampe nova knjiga našeg sugrađanina Milenka Jovića pod nazivom „Dok se nova muka rađa“. Recenzenti knjige su Ilija Lakušić i Novica Đurić, urednik Ranko Jovović. Knjiga je štampana u tiražu od 500 primjeraka.

Milenko Jović je 1979. i 1985. godine objavio dvije knjige poezije – prvu „Most pa takav“ i drugu „Zapis o gradu“. Prema riječima recenzenta knjige, Ilije Lakušića to su bila dva dijametralno pozicionirana naslova. Prvi koji je gotovo apsolutno oslobađao njgov stvaralački čin i dopuštao sebi da se izvan teorijskh pravila upusti u beskrajbnu avanturu avangardnog pjevanja i drugi koji j donio transparentnu, gotovo faktografsku simboliku.Lakušić kaže4 da ako bismo pravili anlizu međupsrostora u ojem Jović, nije imao ili, tačnije, nije objavio novu kjigu, našli bi se u nedoumici i riziku da svaki od odgovora podliježe riziku od promašaja. Moguće je, dodaje Lakušić, da i sam autor naslovom „Dok se nova muka rađa“ pokušva da u tom smislu ponudi odgovor. To se vidi i po tome što je precizno memorisao svoja poetska oprdjeljenja, stil i estetiku.

Novica Đurić, takođe recenzent knjige kaže da je Milenko Jović pjesnik koji se nagledao tuđih a premučio svojih muka.

Izgleda da ova moja konstatacija nema smisla, ali šta je smisao u besmislenom životu jednog pjesnika čija duša već poodavno živi na mikronskoj niti. Upravo je pjesnik najsavršeniji umjetnik koji umije da živi ivicom ponora gdje se svakim trenom „nova muka rađa“. Umalo pa da zaboravim da sam ove prve rečenice zapisao nakon što sam pročitao rukopis „Dok se nova muka rađa“, pjesnika, najtananije pjesničk duše, lirika i „mučenika“ Milenka Jovića.

Urednik knjige Ranko Jovović ističe da je Milenko Jović napisao neke sjajne pjesme.

Predstavio si,doživljaj svoje nacije i svijeta – svoga imena čisto i duboko- bolno i mučno. Neke tvoje pjesme do kojih je stiglo moje umorno srce izabrane su pjesme savremenog Srpskog roda i Jezika. Ništa tu nema slučajno. Istoriju, sudbinu, istinu i mučninu svoga naroda doživio si kao istinski pjesnik – autor si ksao oni srpski pjesnici koji muddro vide što ne valja, što nas muči i neda nam da se već jednom saberemo i krenemo tamo gdje se motaju naši snovi, navodi između ostalog Jovović.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.