Naslovna Najnovije vijesti Zaštitimo mlade od upotrebe droge

Zaštitimo mlade od upotrebe droge

0

Nevladino udruženje “Bonum” realizuje projekat “Drogu neću, zdrav život hoću”. U okviru projekta organizovan je okrugli sto na temu “Zaštitimo mlade od upotrebe droge”.

“Jedna od aktivnosti NVU “Bonum” jeste i ovaj okrugli sto na temu “Zaštitimo mlade od upotrebe droge”. Na okrugli sto smo pozvali sve relevantne činioce, predstavnike svih škola, Centar Bezbjednosti, Centar za socijalni rad, Medicinski centar, NVO koje se bave ovom problematikom i medije. Cilj projekta jeste sprečavanje zloupotreba droge, prevencija ključne populacije, prije svega mladih i učenika” –istakao je Ruždija Strujić iz NVU “Bonum”.

Droga je postala lako dostupna svim uzrastima, pa i onim najmlađim.

“Stručnjaci se slažu, da je mjesto za prvi kontakt sa drogom, nažalost, školsko dvorište. Prevencija je najdjelotvorniji metod za sprječavanje narkomanije, upoznavanje mladih sa negativnim posledicama vezanim za zloupotrebu droge. Treba formirati čvrsti stav kod mladih, da ne treba posezati za alkoholom, pušenjem, niti upotrebom psihoaktivnih supstanci. Treba ih motivisati za zdrave stilove života, kao što su fizička aktivnost, zdrava ishrana, odgovoran odnos prema sebi, prema drugima i prema okolini” – kazala je dr Belma Hadžiosmanović.

Problem narkomanije je problem svih.

“Problem narkomanije nije samo problem profesionalaca i institucija koje se bave time kao što su zdravstvo, školstvo, socijalni rad, sudstvo, policija, već je to problem i svake porodice i svakog pojedinca” – dodaje Hadžiosmanović.

Projekat “Drogu neću, zdrav život hoću” podržan je od strane Ministarstva zdravlja i trajaće 6 mjeseci.

Izvor: rtpv