Naslovna Vijesti Društvo Uspješno realizovana obuka kulinarstva za osobe oštećenog vida

Uspješno realizovana obuka kulinarstva za osobe oštećenog vida

0

U okviru projekta “Budi spretan i samostalan” realizovana je obuka u kulinarstvu za osobe oštećenog vida. Za četiri mjeseca koliko je trajala obuka naučili su da spremaju raznovrsna jela. Cilj projekta je jačanje kapaciteta osoba oštećenog vida za samostalnost u svakodnevnom životu.

Osobe oštećenog vida njih devet, naučilo je da priprema razna jela kroz obuku iz kulinarstva za osobe oštećenog vida. Četiri mjeseca po dva sata provodili su u kuhinji Srednje stručne škole i kako kažu naučili su da spremaju jela koja nisu imali priliku u svakodnevnom životu.

„ Sticanjem novih znanja i vještina su značajni, kako za razvoj ličnosti tako i za veće angažovanje u porodici“– kazala je predsjednica Organizacije slijepih i slabovidih za Pljevlja i Žabljak, Žana Đačić.

Učili su da spremaju složenija jela koja su uglavnom predlagali učesnici obuke, tehnikom nauči dodirom.

„Pretežno su dodirom usvajali znanja i vještine. Zadovoljna sam kako su naučili“– objasnila je profesorica Jelena Stanimirović.

Organizacija slijepih i slabovidih osoba za Pljevlja i Žabljak prvi put je sarađivala na projektu sa Srednjom stručnom školom.

„ Drago mi je što smo počeli saradnju i nadam se da ćemo u nekom narednom periodu intenzivirati ovu saradnju“– potvrdio je direktor SSŠ Pljevlja, Miljan Mitrović.

Obuka je dio projekta „Budi spretan i samostalan“ koji je podržalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Izvor: rtpv