Naslovna Vijesti Društvo Pljevaljski odbor za odbranu svetinja- Litije svenarodnog preporoda za vaskrsenje Crne...

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja- Litije svenarodnog preporoda za vaskrsenje Crne Gore

6

Gle, neprijatelj zače nepravdu,

zatrudnje bol i rodi bezakonje.

Rov otvori i iskopa ga,

i pašće u jamu koju je načinio.

Prorok David, psalam VII

Blagorodna gospodo pljevaljska, draga braćo i sestre,

neizmjerno je zadovoljstvo u ovom burnom, ali epskom i biblijskom vremenu, biti dio jedinstvenog narodnog organizma i učestvovati u velelepnim dostojanstvenim litijama kojima braneći naše svetinje, branimo ne samo Crkvu i državu, već i naše duše i narodni obraz. Zasigurno će jednog dana biti žao onima koji namjerno nijesu sa nama, jer su propustili da budu dio Božijega djela. Našim krsnim hodovima putevima i stazama Crne Gore, osveštali smo i vrijeme i prostor i ispunili kanjone, gore i doline ljubavlju, mirom i radošću; zagrlili smo jedni druge bogoljubljem i bratoljubljem!

U našim litijama su naša braća i sestre svih uzrasta, od odojčadi do đedova i baba, pa smo ukinuli i ono što nas je decenijama dijelilo – više nam ne smetaju ni vjera, ni nacija, a naročito ne politika, da bismo svi bili jedno i da bismo zajedno branili naše svetinje.

Vaskrsla je naša vjera, vaskrsle su naše nade, a vaskrsao je i čisti obraz naše države, koji su neki decenijama prljali.

Pokušali su i pokušavaju mnogi da nas zavade sa našom braćom i komšijama: naručuju tekstove u režimskim pljuvaonicama, podmeću neistine, sami iscrtavaju i pišu gnusne poruke optužujući druge za to, pozivaju, zastrašuju, prijete, prave pritisak na čestite ljude… Neznaveni pojedinci i režimski protagonisti se oglašavaju, nesvjesni da nijesu dorasli veličini ovih događaja, te nastoje da nas smute. Ali, ne ide im za rukom! Pljujući na Nebesa jedino pljuju na sebe, navlačeći prokletstva. Na sva iskušenja i nezgode, odgovorili smo jevanđeljski. Naše dostojanstvene narodne litije molitve, koje predvode naši arhipastiri i sveštenici, demantovale su sve zle jezike i pokazale im naše istinsko lice – lice naroda Božijega. Kada naša braća stradaju i mi saosjećamo sa njima, zato što nam je stalo do njih – zato što nas je Bog uputio jedne na druge. Iz istog razloga su se učesnici i, kako to reče prota Boris Brajović, djeca litija, ovih dana odazvala najmasovnijoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Crnoj Gori, svjedočeći zavjet da ćemo svetinje braniti našom ličnom svetinjom – našim životima, na najplemenitiji mogući način. Stoga su ovi divni događaji svojevrsno sito, kroz koje je prosijanonajljepše žito za naša buduća duhovna i narodna polja.

Izražavamo blagodarnost svim čestitim Pljevljacima, koji su dokazali da duša ovoga grada nije izgubljena, te da je gospodstvenost koja nas je uvijek krasila, preživjela sve muke i nevolje. Sačuvali smo naše čojstvo i junaštvo i predajemo ga našim potomcima. Zato hvala i malom i velikom, i mladom i starom, braći, sestrama, očevima,

majkama, babama i đedovima… Hvala i onima koji su zvanično protiv nas, jer nam pokazuju dobar primjer kakvi ne treba da budemo. Bog na sve i o svima misli, a mi smo tu da razumijemo njegove «znakove pored puta».

Zahvaljujemo i našem arhipastiru Episkopu mileševskom gospodinu Atanasiju, koji ne štedeći sebe usrdno učestvuje u našoj borbi i uvijek predvodi litije pljevaljskim ulicama. Upravo na njegov poziv, poslije mnogo godina, Pljevlja će posjetiti Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski dr Amfilohije, koji će u četvrtak (20. februara) služiti Molebni kanon u crkvi Svete Petke i biti na čelu našeg krsnog hoda. Pozivamo sve blagočestive Pljevljake, da u četvrtak svi zajedno dočekamo naše arhijereje, te da «opet i opet» iz sveg srca, saborno ponovimo da NE DAMO SVETINJE!

Pljevlja, 16. februar 2020. godine Pljevaljski odbor za odbranu svetinja

6 KOMENTARA

    • Ko ti dira svetinje covece.Pale vas popovi da ce neko crkvu uzeti. Nakotilo se 600 popova pljackaju narod voze auta jedu piju a nerade nista.Nadji mi jednog da je mrsav.Zato se oni bune jer od danas to vise nece moci.A narod fol brani svetinje.Probudi se covece zivis u 2020 godini

Comments are closed.