Naslovna Najnovije vijesti Održana – Škola ljudskih prava 2020

Održana – Škola ljudskih prava 2020

1

Od 13. do 16. februara 2020. godine, Centar za građansko obrazovanje (CGO) je uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, organizovao rad XXIV generacije Škole ljudskih prava koju je uspješno završilo 29 srednjoškolaca/ki iz 13 crnogorskih opština.

-Na inicijativu profesorice  Adise Malagić prijavila sam se za ovu školu. Na moje veliko zadovoljstvo od 246 pristiglih prijava moja se našla među 29 najboljih. Ovo je samo jedan u nizu dokaza da učenici Gimnazije konstantno proširuju i nadograđuju svoja znanja , razvijaju građansku svijest  i svojim kompetencijama i stručnošću  doprinose razvoju građanskog društva .

U lijepom ambijentu hotela ,,Sea Fort“ u Sutomoru  učili smo o konceptu  ljudskih prava, istorijatu i razvoju ljudskih prava, mehanizmima  za zaštitu od diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava, značaju kulture ljudskih prava, principima demokratije i tolerancije.Pored opšteg okvira ljudskih prava, u fokusu ove škole bila su prava marginalizovanih grupa, poput osoba sa invaliditetom, LGBT populacije, prava žena, ali i teme kao što su antifašizam, prevencija radikalizacije i adresiranje vršnjačkog nasilja. Rad se odvijao kroz kombinaciju predavanja, radionica, projekcija filmova, „žive biblioteke“, grupnih vježbi, debata i zajedničkih diskusija. Predavači na XXIV Školi ljudskih prava bili su: Milena Krsmanović,  savjetnica Zaštitnika za ljudska prava i slobode Crne Gore,  Maja Raičević, izvršna direktorka, Centar za ljudska prava, Miloš Knežević, aktivista za ljudska prava, Radmila Stupar Đurišić, psihološkinja, Hana Konatar, LGBTIQ Drop-In centar, NVO Juventas (koja nam je ispričala svoju životnu priču kao transrodna žena), Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo CGO, Vasilije Radulović, saradnik na programima CGO, Miloš Vukanović, istoričar.

-Bila mi je velika čast što sam se našla među 29 predivnih srednjoškolaca koji su shvatili koliko je poznavanje ljudskih prava bitno za naše društvo.

-Osim mene polaznici ove škole bili su i moji vršnjaci iz Srednje stručne škole Nemanja Čabarkapa i Imar Srna.

-Takođe, ne smijem izostaviti da su svi predavači bili jako zanimljivi i veoma otvoreni za sva pitanja. Želim da se zahvalim profesorici  Adisi kao i upravi škole na velikoj podršci. I da svim svojim vršnjacima toplo preporučim da pohađaju ovu školu.

                                                                                    Andrea Gačević  II-2

                                                             učenica Gimnazije „Tanasije Pejatović“

1 KOMENTAR

  1. „Bila mi je velika čast što sam se našla među 29 predivnih srednjoškolaca koji su shvatili koliko je poznavanje ljudskih prava bitno za naše društvo“, jedno je poznavati a drugo što je što veoma teško za većinu građana u ovakvom ambijentu ostvariti makar minimum zakonom predviđenih ljudskih prava.

Comments are closed.