Naslovna Kultura Mirovna misija

Mirovna misija

0

Pozorišna predstava ,,Mirovna misija” , čija se premijera na sceni pljevaljskog Doma kulture očekuje krajem marta ove godine, biće realizovana u saradnji Opštine Pljevlja i mješovite grupe eminentnih crnogorskih glumaca od kojih dio njih nosi korijene iz pljevaljskog kraja, glumaca Crnogorskog narodnog pozorišta, Nikšićkog pozorišta i pozorišta „Puls teatar“ iz Lazarevca.

Predstava „Mirovna misija“ rađena je po tekstu Jovane Bojović, čiji su korijeni iz Pljevalja, a režiju i adaptaciju potpisuje glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović. Uloge su dodijeljene glumcima CNP-a Aleksandru Raduloviću, Jeleni Minić, Jeleni Nenezić Rakočević, Darku Bjekoviću, glumcu „Puls teatra“ iz Lazarevca i Nikoli Vasiljeviću, glumcu „Nikšićkog pozorišta“. Scenografiju će raditi Saša Vukotić, kostimografiju Olja Eraković, a muziku Slobodan Kovačević.

„Stvoreni su fantastični uslovi za pozorišnu produkciju, i ne samo pozorišnu produkciju već za sve kreativne radionice na svim poljima umjetnosti“ – kazao je Slobodan Marunović.

Opština Pljevlja će logistički i finansijski podržati realizaciju predstave, sa ciljem da se njenom premijerom pokrenu aktivnosti pozorišnog i produkcijskog stvaralaštva u najsjevernojoj opštini u Crnoj Gori.


U realizaciju projekta biće uključena grupa Pljevljaka koji imaju afinitete prema pozorišnoj umjetnosti – režiji, produkciji, scenografiji, a istovremeno će se, tokom priprema i proba za predstavu održavati seminari, kursevi i radionice kako bi mladi ljudi – đačka i studentska omladina unaprijedili vještine i znanja iz ove oblasti.

„Sami naziv predstave ima neko simbolično značenje u ovom današnjem vremenu, ovih nemira i nesporazuma među ljudima. Ova predstava može doći kao neki melem na sve to, kao neka slika naših života, našeg savremenog trenutka i kroz ovu metaforu mirovna misija želimo da poručimo da smo mi svi jedna porodica, nažalost, kao što ima u svakoj porodici, loših trenutaka, koji se mogu prevazići na jedan lijep, normalan, ljudski način. Takva je i struktura i tema predstave. Sukobljavaju se razna mišljenja, dvije generacije. Generacije one starije i one mlađe koja ima drugi pogled na svijet ali ipak treba doći do kompromisnog rješenja“ – dodaje Marunović.

Realizacija ove predstave, biće zamajac u buđenju pozorišnog duha Pljevalja i put za novo razdoblje pljevaljskog pozorišnog stvaralaštva, saopšteno je krajem januara iz Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja.

Izvor: rtpv

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.